Oglasila se Alma Omerović iz SDA, koja je izbornu pobjedu nazvala džihadom: Stojim iza svojih stavova

Predsjednica Žena SDA Sarajevo Alma Omerović pozvala je nedavno sve glasače da glasaju za SDA na općim izborima koje je opisala kao “džihad našeg vremena”. Nakon žestokih reakcija i poslije više od dvije sedmice, upućeno je saopćenje za javnost koje potpisuje Omerović.

– Na svom privatnom Facebook profilu 19. maja 2022. godine objavila sam sljedeći sadržaj:

“Predsjedniče, čist nijjet, vjerničko srce i vizija su garant naše pobjede, ako Bog da. Izdajnici imaju zajedničkog kandidata – jer im je mržnja i izdaja jedini zajednički cilj oko kojeg su se okupili. Pismonoša Denis Bećirović je izdao Bošnjake u genocidnoj RS, izdao bi nas i u državi! Zakonom o prebivalištu je betonirano etničko čišćenje. U pamet Bošnjaci. Ovo je džihad našeg vremena”.

“Džihad nego šta”

Kao odgovor na prve reakcije napisala sam: “Džihad nego šta, prvo lični da budemo bolji ljudi, pa onda svaki drugi! Jer nam je potreban itekako!” – objašnjava u prvom dijelu saopćenja Omerović.

Dalje navodi da “nakon brutalnih napada, prijetnji, islamofobnih izjava, poziva na silovanje, pokušaja da se moje riječi namjerno stave u pogrešan kontekst” i dalje stoji iza onoga što je napisala.

– Jer u mojoj objavi ne postoji ništa što ugrožava bilo koga. Iako većina ispravno razumije značenje riječi “džihad”, pokušaj manjine mojih političkih neistomišljenika da me okarakterišu kao osobu koja poziva na “ubijanje” – neće uspjeti!

Wikipedija nije adekvatan izvor informacija, ali u ovom slučaju i to bi bilo dovoljno da onima koji ne znaju, ili do kraja ne razumiju značenje ove riječi, rastumači moje stavove. Međutim, islamofobija svakodnevno uzima svoj danak, pa i u srcu liberalne i slobodoumne Evrope i centru najumjerenijeg islama na svijetu, u Bosni i Hercegovini. Zlonamjernicima svakako ne vrijedi davati nikakvo objašnjenje, ali zbog onih koji žele znati potrebno je ponoviti da je “džihad” islamski naziv za jednu od religijskih obaveza kod muslimana. Tu riječ muslimani koriste u tri različita konteksta, i to kao: unutrašnja borba za očuvanje vjere, borba za očuvanje islamskih vrijednosti i općenita borba za odbranu islama. Dakle, džihad je borba protiv zla, borba za ostvarenje dobra i ne odnosi se nužno na borbu fizičkim putem, nego i na duhovnu borbu, u kojoj pojedinac nadvladava vlastite loše porive – navela je Omerović.

Potom je uporedila shvatanje “džihada” na Zapadu ali i ulogu Denisa Bećirevića, zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH.

– U zapadnom svijetu naziv “džihad” često se prevodi kao “sveti rat” i ima negativnu konotaciju zbog terorističkih skupina čija imena sadrže tu riječ. Muslimanima nije dozvoljen agresivni rat, ali im je obaveza da se brane ukoliko budu napadnuti. Zato muslimanski autori i učenjaci u potpunosti odbacuju negativne poveznice, tvrdeći kako riječ “džihad” nije ratnohuškačke, već miroljubive naravi, što je u osnovi i bio cilj moje poruke.

Bavila se i Bećirovićem

Nakon moje objave započela je salva uvreda, pozivanja na linč i veličanje predrasuda. U najkraćem, to je bila islamofobija na djelu. Tome su doprinijeli i tekstovi na portalima pod kontrolom takozvane trojke, ali i medija pod kontrolom HDZ-a. Zanimljivo je da su i jedni i drugi koristili iste teze, što upućuje na to da se radi o koordiniranoj akciji. Nakon toga se i Denis Bećirović, gostujući na televiziji, pridružio narativu koji koordinirano pokušavaju stvoriti trojka i HDZ. Bećirović vrlo dobro zna ko su, kakvi su i kakve vrijednosti baštine muslimani pored kojih živi u Bosni i Hercegovini. Posebno nema razloga da se plaši žena muslimanki. On, očito, želi skrenuti pažnju sa svojih konkretnih štetnih poteza, koji imaju teške posljedice po našu državu i društvo, za razliku od mog statusa na Facebooku – istaknula je Omerović.

U nastavku saopćenja Omerović je navela:

– Kao dijete koje je preživjelo genocid u Srebrenici, i čiji je otac ubijen 1992. godine, pozivam Bećirovića da ne relativizira odgovornost za usvajanje štetnih izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, jer je tim potezom zbog svoje fotelje načinio ogromnu štetu Bošnjacima u manjem bh. entitetu. Takvim pojedincima ne smijemo vjerovati i obaveza nam je ukazivati na štetne poteze koji su obilježili njihov jalovi, dvadesetogodišnji politički rad.

Napadi na mene, zbog mog političkog opredjeljenja, jasna su politička režija. U sebi sadrže i elemente krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, o čemu će se “režiseri” tih napada imati priliku izjasniti na sudu.

Avaz