Portal 072info

Oglasila se i Ambasada Turske povodom smrti Mahira Rakovca

Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini se danas oglasila povodom tragične smrti dječaka Mahira Rakovca.

Iz Ambasade je poručeno kako škola koju je pohađao Mahir Rakovac te Bosna Sema obrazovne institucije u okviru kojih ta škola djeluje, nemaju nikakve povezanosti sa državom Turskom.

Ambasade Republike Turske u Bosni I Hercegovini, navodi kako Turska dijeli duboko žaljenje zbog tragičnog čina, samoubistva Mahira Rakovca. Ambasada Turske pomno prati slučaj Mahira Rakovca. Također, velika želja Ambasade je da se utvrde počinioci, oni koji su pokazali nemar, te da se pravni postupak do kraja sprovede. 

Istaknuto je da Internacionalna škola koju je pohađao Mahir Rakovac te Bosna Sema obrazovne institucije pod kojima spomenuta škola djeluje, nemaju nikakve povezanosti sa državom Republikom Turskom. Rečeno je da su u Turskoj u toku sudski procesi protiv grupe sa kojom su ideološki povezani i upravitelji ovih škola, pod optužbom da je “osnovala oružanu terorističku organizaciju”. 

Također, iz Ambasade je poručeno, kako Turska nikako ne stoji iza tih škola i njihove grupe, te građane poziva da budu oprezni u vezi sa spomenutim školama i grupom.

Podsjećamo, petnaestogodišnji Mahir Rakovac izvršio je samoubistvo skokom sa osmog sprata zgrade u naselju Dobrinja u Sarajevu, 14. decembra prošle godine. Mahir je bivši učenik Internacionalne osnovne škole na Ilidži u Sarajevu, gdje je, kako u više javnih obraćanja tvrde njegovi roditelji – majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenović – bio zlostavljan i silovan od drugih učenika. Roditelji navode kako su o tome da je Mahir bio silovan saznali nakon njegove smrti, od školskog kolege. Tvrde i da su o zlostavljanju njihovog sina znali u Internacionalnoj osnovnoj školi, ali da nisu poduzeli ništa da to zaustave. 

AA

Podijelite članak