Oglasila se Olena Zelenska: Rat u Ukrajini nije rat “tamo negdje”, ovo je rat u Evropi i na granicama EU

o 3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prva dama Ukrajine, Olena Zelenska, oglasila se na Facebooku. Kako je navela prije više od sedam dana, ono što se događa u ovom trenutku je još uvijek bilo nezamislivo. 

– Moja zemlja je bila mirna, a metropole, gradovi i sela ispunjeni radostima svakodnevnog života. 24. februara budimo se s najavom početka rata. Tenkovi prešli ukrajinsku granicu, avioni upadaju u naš zračni prostor. Gradovi su bili okruženi bacačima raketa.

Svjedočim: unatoč svjedočenju propagandista Kremlja, invazija je “specijalna operacija”, zapravo je ubojstvo miroljubivih civila.

Najgore je čitati o dječjim žrtvama

Najgore je čitati o dječjim žrtvama. Osmogodišnja Alisa koja je preminula u ulici Okhtyrka čiji je djed pokušao da je zaštiti svojim tijelom. Ili Polina iz Kyjiwa koja je poginula zajedno sa svojim roditeljima u pucnjavi. Ili o 14-godišnjem Arseniju – u nekada mirnom predgrađu glavnog grada dječaka je udarila olupina u glavu, do koje hitna pomoć zbog jakog požara jednostavno nije mogla doći – navela je između ostalog.

Naglasila je da Ukrajinci neće odustati uprkos svim ovim strahotama. Okupator je vjerovao da će ukrajinski gradovi biti osvojeni blještavim ratom.

– No, neočekivano je gurnuo otpor, ne samo kroz ukrajinsku vojsku, već i kroz cijelo stanovništvo. Ukrajinci ili Ukrajinci koji govore ruski, različitih političkih uvjerenja, vjera i nacionalnosti ujedinjuju se pred invazijom kao nikad prije.

Propagandisti Kremlja tvrdili su da će ih Ukrajinci dočekati s cvijećem kao oslobodioce. Ali Ukrajinci su ih dočekali Molotow koktelima – navela je.

Neće biti sigurnog mjesta na svijetu

Zamolila je za humanitarnu pomoć te zahvalila svim ljudima koji se okupljaju na mjestima da podrze Ukrajinu.

– Rat u Ukrajini nije rat “tamo negdje”, ovo je rat u Evropi i na granicama EU. Ukrajina zaustavlja silu koja sutra može najagresivnije napasti vaše gradove pod izgovorom spašavanja civila. Ako ne zaustavimo Putina, koji prijeti nuklearnim ratom, neće biti sigurnog mjesta na svijetu.

Znam – to je kao noćna mora i prije tjedan dana izgledalo je kao pretjerivanje, ali to je stvarnost u kojoj trenutno živimo. I ne znamo koliko će trajati.

Ali mi ćemo definitivno pobijediti. Mi smo jedni za druge i imamo oružje koje se zove jedinstvo. Jedinstvo u ljubavi sa Ukrajinom.