Oglasili se fudbaleri koji su flašama gađali džamiju u Kiseljaku

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Policijski službenici Policijske stanice Kiseljak priveli su sinoć dvojicu državljana Austrije osumnjičenih za napad na Gradsku džamiju u Kiseljaku prilikom kojeg je došlo do oštećenja fasade na objektu, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

Kako je potvrđeno, radi se o 20-godišnjem Dejanu Ljubičiću i 21-godišnjem Danielu Sudaru. Njih dvojica su danas posjetila Medžlis Islamske zajednice u Kiseljaku te se izvinili za svoj postupak.

Glavni imam u Kiseljaku Kenan ef. Bajrić, i predsjednik Medžlisa Nermin Merhemić su prihvatili izvinjenje i u razgovoru sa mladićima poručili im da će biti najbolje da ne ponavjljaju ovakva djela i da će to pomoći u poboljšanju odnosa, javlja reporter N1 s mjesta događaja.

Mladići su iskazali kajanje zbog toga što su uradili, istakli su da su uzorni sportisti, da ne piju i da im je ovo bila velika greška. Poručili su da imaju prijatelje Bošnjake, da su bili u posjetama džamijama i da se ovakav postupak neće ponoviti.

Kako je ranije saopćeno iz policije, dana 28.12. 2017. godine oko 06:25 sati u PS Kiseljak prijavljeno je da je u toku noći 27./28.12.2017.godine došlo do oštećenja fasade Gradske džamije.

Tom prilikom, tokom noći 28./29.12.2017.godine policijski službenici PS Kiseljak zaustavili su i kontrolisali vozilo marke Mercedes kojim je upravljao D. S. rođen 1998. godine, a u vozilu se nalazio i D. LJ.rođen 1997. godine, oba državljanina Austrije koji se, prema operativnim saznanjima mogu dovesti u vezu s izvršenjem navedenog krivičnog djela. Nakon provedene kriminalističke obrade navedena lica su u potpunosti priznali izvršenje istog”, navedeno je u saopćenju MUP-a.

O navedenom događaju je upoznat kantonalni tužilac, a protiv navedenih lica se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

(ba.na.info.com)