Oglasili se iz Bh. povorke ponosa: Vidimo se sutra u Banjoj Luci

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa obavijestio je javnost da će uprkos prijetnjama, vrijeđanjima i opstrukcijama sutra ipak održati planirane događaje u Banjoj Luci.

– Prije svega, važno je naglasiti da smo, kao i svaki put do sad, događaje prijavili nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno policiji, te da smo u stalnoj komunikaciji sa policijskim predstavnicima/ama, naročito otkako se dogodio nasilnički napad oduzimanja zastave na Osmomartovskom maršu. Policija je upoznata sa svim što se događa, od vrste događaja do prijetnji i pokušaja zaustavljanja cijele organizacije događaja.

Direktna diskriminacija i homofobija

Neinformisanost političkih zvaničnika, zvaničnih nosilaca vlasti i pojedinih udruženja, te direktna diskriminacija i homofobija, koja je vidljiva iz njihovih izjava, šalju jasnu poruku, ko je dobrodošao u Banju Luku, a ko nije. Zato je važno da javnost zna, da upravo ovakvi stavovi proizvode netrpeljivost i nasilje, a ne samo postojanje LGBTIQ osoba – naveli su u saopćenju.

Podsjećaju da su prošle godine u Banjoj Luci održana čak tri različita događaja u organizaciji Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa i savezničkih organizacija bez ikakvih prijetnji, diskreditovanja i pokušaja zabrane.

– Šta se to promijenilo? Aktivisti i aktivistkinje koji/e zagovoraju unaprijeđenje LGBTIQ prava djeluju u Banjoj Luci i u cijeloj Republici Srpskoj više od 15 godina, te napominjemo da LGBTIQ zajednica u Banjoj Luci i ostatku entiteta Republika Srpska postoji i da niko nema pravo da ograničava LGBTIQ osobe na život u četiri zida. Iako je Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa već godinama aktivno prisutan u Banjoj Luci i ostatku RS, nikada prije nije postojao sličan stepen otpora prema našem dolasku i sprovođenju naših aktivnosti.

Znak solidarnosti

Naši događaji, projekcija filma i diskusija, održavaju se u znak solidarnosti sa svim aktivistima/kinjama, novinarima/kama, te ostalim građanima/kama koji će biti pogođeni ukoliko se kriminalizuje kleveta u RS-u. Da li su izazovi sa kojima se Bh. povorka ponosa susreće društveni scenario koji u budućnosti mogu očekivati i druge organizacije civilnog društva i medija? – pitaju se.

Ističu da je važno naglasiti da i u toku organizacije ovih događaja, postoji velika podrška naših saborkinja i saboraca iz Banja Luke i sa cijelog područja entiteta Republike Srpske, te da savezništvo samo potvrđuje da u entitetu Republika Srpska postoji snažan otpor protiv pokušaja gušenja slobode govora i udruživanja.

– Svima koji/e su zabrinuti/e ili se plaše, želimo poručiti da je strah legitiman osjećaj u ovakvim okolnostima, te da su vrlo vjerovatno svi oni hrabri aktivisti i aktivistkinje koji/e su kroz historiju ustajali/e protiv nepravde i režima osjećali/e isto. Strah je postojan, baš kao i potreba za slobodom i dostojanstvenim životom.

Protest za prava svih građana

Bh. povorka ponosa je neformalni kolektiv građanki i građana ove države, aktivistkinja i aktivista za ljudska prava koji/e dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, pa tako i iz Banja Luke, Prijedora, Bijeljine, Doboja, Tuzle, Mostara, Zenice, Maglaja, Sarajeva i drugih bosanskohercegovačkih gradova i opština. Bh. povorka ponosa je protest za prava svih građana/ki, pa tako i za prava LGBTIQ osoba iz cijele Bosne i Hercegovine.

Poručujemo da nećemo odustati u našoj borbi za jednakost svih LGBTIQ osoba u Bosni i Hercegovini. Naša borba nije samo borba za prava LGBTIQ zajednice, već je borba za prava svih marginaliziranih u bosanskohercegovačkom društvu.

Niko nije slobodan dok svi i sve nismo slobodni_e i zato nas bilo kakvi pokušaji zastrašivanja neće zaustaviti u borbi za jednakost. Vidimo se u Banjoj Luci –  poručili su.

Avaz