Oglasili se iz BH Telecoma: Traže dokaze od SAD-a o nezakonitom prisluškivanju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Iz kompanije BH Telecom su se oglasili nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću. U obrazloženju američke vlade spominje se i BH Telecom.

Naime, američko Ministarstvo finansija i trezora (OFAC) jučer je na listu sankcija stavilo bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića zvanog Osmica.

Američke vlasti navele su da imaju vjerodostojne informacije da je Mehmedagić u službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH zloupotrijebio telekomunikacionu kompaniju BH Telecom u korist Stranke demokratske akcije (SDA) za nezakonita prisluškivanja.

“Neprijatno smo iznenađeni navodima iznesenim u saopštenju američkog Ministarstva finansija i trezora u dijelu obrazloženja uvedenih sankcija za gospodina Osmana Mehmedagića u kojem se spominje kompanija BH Telecom. S tim u vezi, smatramo svojom obavezom da javnost upoznamo sa zakonskim i regulatornim okvirom u kojem djeluju svi operatori telekomunikacija u BiH, uključujući i BH Telecom”, navode iz BH Telecoma.

Kako ističu, operatori telekomunikacija, u skladu sa članom 4. Zakona o komunikacijama imaju obavezu da o vlastitom trošku osiguraju održavanje funkcije zakonitog presretanja telekomunikacijskih usluga i/ili djelatnosti koje obavljaju, kao I čuvanje i osiguranje telekomunikacijskih podataka.

“Dakle, obaveza svih telekomunikacijskih operatora jeste da osiguraju sisteme koji će omogućiti provođenje funkcije zakonitog presretanja ovlaštenim agencijama, a sve u skladu sa pozitivnim propisima”, stoji u reakciji.

Izuzimanje podataka iz telekomunikacijskog sistema se vrši samo i isključivo na osnovu važeće bh. legislative, a presretanje razgovora se može provoditi isključivo po naredbi nadležnog suda, dodaje se.

“S obzirom na navedeno, pozivamo Ambasadu SAD da što prije sve dokaze, informacije i saznanja o eventualnoj zloupotrebi telekomunikacijskog sistema BH Telecoma dostavi nadležnim pravosudnim institucijama BiH jer tvrdnje iznesene u obrazloženju nanose nemjerljivu reputacijsku štetu našoj kompaniji”, zaključuju iz BH Telecoma.

Klix