Oglasili se iz Centralne banke u BiH o krivotvorenom novcu

Centralna banka BiH 750x500 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Centralna banka u Bosni i Hercegovini se oglasila povodom pojavljivanja lažnog novca. Iz CBBiH je saopćeno da je ta institucija jedina nadležna za davanje saglasnosti za reprodukovanje novčanica konvertibilne marke, što je regulisano Odlukom o uslovima pod kojima se mogu reprodukovati novčanice i kovani novac konvertibilne marke (Službeni glasnik BiH 17/17).

Potrebna pismena saglasnost CBBiH

– Ovom odlukom utvrđeno je da, bez prethodno pribavljene saglasnosti CBBiH, dvostrane reprodukcije KM novčanica su dozvoljene samo pod uslovom da dužina odnosno širina reprodukovane novčanice iznosi 200% ili više, odnosno 50% ili manje, u odnosu na originalnu veličinu novčanice, jer se smatra da u tom slučaju nema rizika da takva reprodukcija u javnosti može izazvati zabunu da se radi o pravom KM novcu. 

Za bilo koju reprodukciju koja ne ispunjava navedene uslove, potrebna je pismena saglasnost CBBiH, navedeno je u saopćenju Centralne banke u BiH u kojem se dodaje sljedeće: 

Krivotvorine loše kvalitete

– CBBiH niti u jednom slučaju nije izdala saglasnost za izradu i korištenje reprodukcija KM novčanica u stvarnim ili približno jednakim dimenzijama novčanica. Identični uslovi su utvrđeni i za reprodukcije EUR novčanica, od strane Evropske centralne banke. CBBiH posebno naglašava da, bez obzira na natpise koji se nalaze na „filmskom“ novcu, njihovu veličinu, uočljivost, pa i opšti izgled novca, izrada, pribavljanje i stavljanje ovakvog novca u opticaj predstavljaju krivično djelo.

Kada je u pitanju krivotvoreni novac KM uopšte, do sada se pokazalo da su krivotvorine vrlo lošeg kvaliteta, i lako se mogu prepoznati provjerom zaštitnih obilježja. 

CBBiH poziva građane da se informišu o zaštitnim obilježjima novčanica KM. Informacije o zaštitnim obilježjima novčanica konvertibilne marke, za sve apoene i izdanja, moguće je naći na web stranici CBBiH, link ( https://www.cbbh.ba/Content/Read/645).