Oglasili se iz Granične policije o zabrani ulaska u BiH Karadžićevom advokatu

1 43
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Iz Granične policije BiH jutros su se oglasili saopćenjem za javnost povodom zabrane  ulaska državljaninu Srbije u BiH, Gorana Petronijevića, inače advokata presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Zakon o graničnoj kontroli

Iz Granične policije kažu da provjere osoba-stranaca podrazumijevaju poduzimanje radnji i postupaka na graničnim prijelazima kojima se osiguravaju pretpostavke da se osobama koje namjeravaju prijeći granicu može, sukladno važećim propisima, odobriti ulazak na teritoriju BiH ili izlazak s teritorija BiH.

 – Prilikom obavljanja graničnih provjera, policijski službenici Granične policije BiH vrše uvid u isprave kao i provjeru putnih isprava propisanih za prelazak državne granice i obavljaju provjere u potražnim i drugim evidencijama putem informacijskog sustava za tehničku obradu podataka, kao i druge mjere i radnje propisane Zakonom o graničnoj kontroli, Zakonom o strancima i drugim propisima – rečeno je.

 Postupajući u skladu s odredbama navedenih propisa, navodi se, policijski službenici GP BiH nisu odobrili ulazak, odnosno odbili su ulazak u BiH za Petronijević Gorana, državljanina Republike Srbije, 25. ožujka 2022. na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj jer navedena osoba nije ispunjavala uvjete za ulazak u BiH propisane Zakonom o strancima zbog toga što je evidentirana u Evidenciji o izvršenim mjerama, koje se tiču stranaca, a koja se vodi kroz Registar određenih stranaca s ocjenom da prisustvo navedene osobe na teritoriju BiH predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku i javnom redu u BiH – navodi se.

Granična policija BiH nema nadležnosti

Naglašavaju da evidentiranje navedene mjere kao i utvrđivanja ocjene da prisustvo određene osobe na teritoriju BiH predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku i javnom redu u BiH u Evidenciju o izvršenim mjerama koje se tiču stranaca, nije u nadležnosti Granične policije BiH nego je u nadležnosti drugih tijela propisanih člankom 8. Zakona o strancima.

 – Imajući u vidu da se od strane određenih osoba i dijela medija stvara neistinita i pogrešna percepcija u javnosti o navodnom „nezakonitom postupanju GP BiH“, posebno naglašavamo da Granična policija BiH nema nadležnosti i ovlaštenja u pogledu evidentiranja predmetnih mjera u Evidencije niti u pogledu njihovog utvrđivanja te se iz tog razloga ne može ni disponirati navodna „odgovornost“ po tom osnovu – naglasili su.