Oglasili se iz Kantonalne bolnice Zenica o zabrani ulaska automobila

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Danas je u JU Kantonalna bolnica Zenica održana konferencija za medije na kojoj se novinarima obratio direktor ove ustanove prof. dr. sc. prim Rasim Skomorac povodom provedenog inspekcijskog nadzora i problematike parkinga unutar kruga KBZ.

Protiv postupajuće tržišne inspektorice, koja je 17. marta tokom nadzora izuzela novac iz kase te blokove za naplatu usluga parkinga, KBZ je podnijela krivičnu prijavu.

Iskoristit će, najavljuje Skomorac, pravo i da se žale na rješenje koje im je dostavljeno, a kojim se ustanovi zabranjuje naplata parkinga. Oni su to rješenje, napominje, ispoštovali, ali demantuje da je bolnica zabranila ulazak automobila u krug bolnice.

– KBZ nije zabranila ulazak automobilima u Zenici. U krug bolnice mogu ulaziti zaposlenici s vinjetama, oni koji ih nemaju dobit će, zatim vozila s onkološkim, hemodijaliznim i nepokretnim pacijentima. Mogu i taksi vozila, ali se ne mogu zadržavati -rekao je Skomorac i napomenuo kako su problemi s parkingom nastali nakon odluke Gradskog vijeća Zenica da se KBZ-u zabrani naplata parkinga, a što, također, smatra da nije nadležnost Gradskog vijeća. Osnivač KBZ-a je, podsjeća, Skupština Zeničko-dobojskog kantona.

– Bolnica je odgovorna za bezbjednost objekata. Često smo i ranije imali problema s nepropisnim parkiranjem i pored angažmana da to uredujemo na odgovarajući način. Kako bi tek izgledalo da svi mogu ući kako i kada hoće. Svuda postoji red i svuda se mora poštovati red. Mi se, iako nismo krivi, izvinjavamo pacijentima i građanima Zenice i ZDK – kazao je Skomorac.

Prisiljeni su, dodaje, da i na ovaj način brane interese bolnice te se očituju povodom neistina koje su plasirane. Dodaje kako će tek po završetku imovinsko-pravnog postupka, koji se vodi pred nadležnim sudom vodi s Gradom Zenica, podvlači Skomorac, biti poznata konačna odluka o vlasništvu nad zemljištem u krugu KBZ-a, koji je Grad Zenica upisao na sebe, dok bolnica ima pravo korištenja do sada izgrađenih objekata.

– KBZ je jučer dozvolila gradonačelniku Fuadu Kasumoviću i osobama za koje nam je dostavljen spisak da, kako je kazao, obavi human gest te daruje prvorođenu bebu iz Zenice. Ali, ulazak nije bio dozvoljen novinarskoj ekipi – kazao je Skomorac i napomenuo da dolazak novinarske ekipe nije bio ni najavljen i dodaje kako svi zaboravljaju da se još uvijek bore s koronavirusom te da se kroz bolničke prostore ne može “tek tako šetati”.

Gradonačelnik Kasumović je, napominje Skomorac, nakon toga odbio da uđe u bolnicu pa su ovom prilikom imali potrebu da demantiraju vijest kako mu je ulazak bio zabranjen.