Oglasilo se uduruženje banaka BiH, važna poruka za građane

B00C8EF6 FB1B 42F3 8156 6656B0159445

Povodom današnjih natpisa u medijima, Udruženje banaka Bosne i Hercegovine obavještava javnost da građani – korisnici Sberbank dd Sarajevo i Sberbank ad Banja Luka nemaju razloga za brigu, jer ruskog elementa u obje Sberbanke u Bosni i Hercegovini više nema, obzirom da su Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske preuzele upravljanje Sber bankama u oba entiteta, stoji u saopštenju Udruženja Banaka BiH.

Ovom odlukom prekinuta je veza sa Ruskim vlasnikom i eventualno propadanje Sberbank Europe neće imati nikakav utjecaj na rad Sber banaka u našoj zemlji. Obje Sberbanke u Bosni i Hercegovini su izuzetno finansijski vitalne, dobro kapitalizirane i vrlo likvidne, stoga klijenti ovih banaka nemaju razloga za zabrinutost.

„Svjesni smo i razumijemo nervozu i strah građana u ovakvoj situaciji kada je prisutna prijetnja miru u Evropi, i jasno je da se to odražava na sve građane i razmišljanje o osobnoj sigurnosti. Sve banke u Bosni i Hercegovini, bez obzira na dešavanja u svijetu, posluju nesmetano, u skladu sa bh. regulativom, te nema potrebe za bilo kakvim reakcijama građana, poput podizanja novca sa računa“, istakao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka u Bosni i Hercegovini, te naglasio da je Udruženje u stalnom kontaktu sa regulatorima i cjelokupnim bankarskim sektorom i da pomno prate sva dešavanja.

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine pozdravlja blagovremenu reakciju regulatornih tijela koja su jučerašnjom odlukom preduprijedila da nastane bilo kakva šteta po finansijski sektor Bosne i Hercegovine.

N1

B00C8EF6 FB1B 42F3 8156 6656B0159445
Prethodni članakNajveća ruska aviokompanija Aeroflot obustavlja letove prema osam evropskih gradova
Sljedeći članakRuski brod ostao bez goriva, gruzijski ih odbio opskrbiti