Oglasio se Elvir Švrakić, direktor Hayata: Ako proradi naš inat, onda nas ni ovako uzburkano more neće potopiti

sv
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Menadžment Hayata obavijestio je javnost da je televizija primorana od 1. januara 2022. godine prekinuti emitovanje programa, i uručiti otkaze za 160 uposlenika, zbog povećanja cijene električne energije.

Generalni direktor te medijske kuće Elvir Švrakić u današnjem intervjuu za portal hayat.ba je kazao da mora donijeti odluku da nešto temeljito promijeni, ali da u ovim okolnostima ne može donijeti nikakvu razumnu, a da firma doživi 31. decembar sljedeće godine.

Donijeti odluku

– Hayat iduće godine obilježava 30 godina od osnivanja. Na čelu Hayat d.o.o. sam 29 godina. Povećanje troškova električne energije uzrokovat će to da ću, kada se probudim 1. 1. sljedeće godine, odmah znati kako će firma koju vodim biti u gubitku za više od 400.000 KM. To znači da već od februara moram donijeti odluku da nešto temeljito mijenjam. Da ne plaćam doprinose, to nije u składu sa zakonom. Da ne plaćam kredite, doći će do blokadę računa i kompletnog poslovanja. Da donesem odluku da umanjim plate za preko 20 posto, otići će radnici – rekao je Švrakić.

Kriv je, navodi, sistem u Federaciji BiH.

– Odgovornost za ovu situaciju ne želi i ne może preuzeti generalni direktor ‘Elektroprivrede’, jer bi on u tom slučaju vodio svoju kompaniju u gubitak. Vlada Federacije kao većinski vlasnik ‘Elektroprivrede’ nema ingerencije da donese odluku o cijenama energenata. Parlament FBiH bi morao odmah u prvoj radnoj sedmici donijeti zakon kojim će dati ovlaštenje Vladi FBiH za formiranje cijena električne energije. Onda će Vlada dobiti mogućnost da na razuman način donese odluku, ali onu koja će zadovoljiti sve strane. S jedne strane, rudare, s druge, ‘Elektroprivredu’, s treće, Vladu kao većinskog vlasnika i, s četvrte strane, privredu, koja ipak mora opstati i dalje puniti budžete – naglasio je Švrakić.

Vraćaju nas godinama unazad

Poručio je da je Hayat i ranije imao teških perioda, ali da je uspio preživjeti zahvaljući brojnim prijateljima. Vjeruje da će uspjeti i ovaj put.

– Upravo u momentu našeg velikog zaleta dešava se da nas neke sile ponovo vraćaju godinama unazad. Ako proradi naš inat, inat Hayatovog tima, onda nas ni ovako uzburkano more neće potopiti – poručio je Švrakić.