Portal 072info

Oglasio se hrabri Mostarac koji je ustao iz kolica na sestrinoj svadbi: Jednog dana ću igrati nogomet!

Jednog dana ću ponovno zaigrati nogomet s društvom, rekao je Nikola Raguž (24) iz mjesta Ortiješ pored Bune nedaleko od Mostara za 24sata.hr.

Nikola je prije tri godine nastradao u saobraćajnoj nesreći.

Tri mjeseca nakon nesreće proveo je u komi, a otkada se probudio, njegov je život nezamisliv bez invalidskih kolica.

Ranije ovog mjeseca, na svadbi mlađe sestre Mateje, za koju s velikim osmjehom na licu govori da mu je ljubimica u porodici, Nikola je predložio da on i Matea zaplešu.

– To je bila njegova ideja i ja sam naravno pristala. Ali morao mi je obećati da ćemo sljedeći ples plesati skupa na njegovom vjenčanju – ispričala je Matea.

Nikola je na svadbi ustao iz kolica, pridržavao se za Mateu i oslanjajući se na nju, uspio je otplesati zajednički ples. Brat i sestra Raguž plesali su na pjesmu “Vratio sam se živote”. To je Nikolina najdraža pjesma, a ujedno i snažna poruka.

– Nakon što smo otplesali shvatili smo koliko smo šokirali sve prisutne. Ali Nikola je bio presretan – prisjetila se Matea. Nikola je dodao da mu je trenutak kada je sa sestrom uspio zaplesati najdraži u životu.

Porodica je od nesreće prije tri godine stalno uz njega. Prve prognoze bile su dosta loše. Ljekari su mislili da se Nikola više neće probuditi, a čak i ako se probudi, prognozirali su mu da će vegetirati.

– Ali porodica je oduvijek bila uz njega. Uz Božju pomoć i vlastitu volju, izborio se da danas bude ovako dobar – rekao je Nikolin otac Pavo.

Najviše brige o njemu vodi majka Zdravka. Nikola dane provodi kod kuće u krevetu, a sestra Matea često ga izvede u kafić i na druženje.

– Otkako se probudio iz kome, cijele dane sluša muziku, to jako voli i to mu je najdraže – rekla je Matea.

Očekuju ga tri operacije…

Nikolu sad očekuju tri operacije. Prva je u Beču sredinom marta, a nakon toga slijedi rehabilitacija.

– Uporno mora nastaviti svojim putem i sve će biti dobro – zaključio je Nikolin brat Željko.

Nikoli možete pomoći uplatom sredstava na ime oca Pave Raguža s naznakom za pomoć Nikoli Ragužu. Ukoliko uplaćujete iz inostranstva, potrebno je još navesti i adresu Ortiješ 52, 88 000 Mostar, BiH. Uplate se mogu izvršiti na transakcijski račun:

br. 3381002528926889
Poziv na broj (UniCredit Bank d.d.) 45406134000
ili devizni račun: SWIFT: UNCRBA22,
IBAN: BA39 3381 3028 4426 3495,
POZIV NA BROJ: 45406134101

Autor: (A. Z.) – Avaz.ba

Podijelite članak