Oglasio se i Zahiragić o Deda mrazu i kićenju jelke: “Lično nikada u kući nisam imao, niti ću imati jelku ili Deda Mraza, ali neka se ovim temama bavi ulema

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Krajem svake godine pažnju javnosti u našoj zemlji privlači polemika kako, i da li treba, slaviti Novu godinu, s obzirom da se ovaj praznik ne podudara sa određenim vjerskim uvjerenjima.

Oprečna su razmišljanja, a mi smo danas čuli nekoliko njih za naš portal, koja potvrđuju tu činjenicu.

Ovu temu na svom FB prokomentarisao je i zastupnik u Skupšnini KS, Haris Zahiragić. njegov status prenosimo vam u cijelosti.

Krajem svake godine pažnju javnosti u našoj zemlji privlači polemika kako, i da li treba, slaviti Novu godinu, s obzirom da se ovaj praznik ne podudara sa određenim vjerskim uvjerenjima.

Oprečna su razmišljanja, a mi smo danas čuli nekoliko njih za naš portal, koja potvrđuju tu činjenicu.

Ovu temu na svom FB prokomentarisao je i zastupnik u Skupšnini KS, Haris Zahiragić. njegov status prenosimo vam u cijelosti.

Dolaskom Austrugarske u Sarajevu je započela žustra rasprava, na najvišem nivou, o tome da li je šešir haram – u skladu sa hadisom:
 “Ko oponaša neki narod, on je od njih.”
Ne kažem da to, tada, nije bila značajna tema, šta više sa teološkog aspekta i aspekta emancipacije ovdašnjih muslimana bila je veoma značajna.

Kao što vidite, oni koji su bili pri stavu da je šešir haram, izgubili su tu debatu veoma brzo, jer je Bosna i Hercegovina, ali i puno istočnije države od naše, jednostavno geopolitički pripala Zapadu, pa shodno tome i navike lokalnog stanovništva su se godinama usklađivale sa tom činjenicom.
Mogu i reći nažalost što su izgubili tu debatu, ali to neće promijeniti činjenicu da ipak jesu…

U međuvremenu, uz mnogo manji otpor, provedena je agrarna reforma, pa zatim u druga, u kojoj su Bošnjaci ostali bez zemlje.
Izgubili smo jedinstvenu bošnjačku naciju, izgubili smo postepeno i bosanski jezik.
Nakon toga, dočekali smo oba rata potpuno nespremni!

U konačnici, stigli su nas i fašizam i komunizam, koji su oba, svaki na svoj način, bili potpuno pogrešni i protivni principima naše vjere, tradicije, običaja i karaktera našeg naroda.
Očito, šešir s početka 20. stoljeća, jesu jelka i Deda Mraz sa početka 21. stoljeća…
Istina je kako i jelka i Deda Mraz, pa i Nova godina ako hoćete, imaju duboko utemeljenje u katoličanstvu.

Sveti Nikola i tako dalje, svima je to odveć poznato…
Isto tako, danas su to i simboli neoliberalnog kapitalizma i konzumerizma.

Da apsurd bude još veći, najjača uporišta jelke i Deda Mraza danas jesu upravo države i društva koja su u značajnoj mjeri ateizirana. 
Potpuno razumijem one koji kažu da su to simboli koji ne pripadaju Islamu – slažem se sa njima, lično nikada u kući nisam imao niti ću imati jelku ili Deda Mraza.

Isto tako, upravu su i oni koji tvrde da su to danas postali kapitalistički, konzumeristički i sekularni simboli zapadnog svijeta, a koji odavno drži primat globalnih narativa – kalendar koji cijeli svijet koristi čist je dokaz toga.

Međutim, rasprave koje svake godine slušamo u slično vrijeme, neće nam donijeti ništa dobro.
Svako neka lično radi kako smatra da treba…
Uostalom, ako se i treba baviti tom temom, neka se njome bavi ulema, a ne da se narod međusobno dodatno dijeli, kao da nismo dovoljno podijeljeni po svim osnovama!

Zašto? 
Zato što dok se mi bavimo jelkom i Deda Mrazom, Dodik će se sutra na sjednici Narodne Skupštini Rs-a neustavno baviti državnom imovinom!

Također, za par sedmica će se baviti proslavom (nesekularnom) neustavnog dana entiteta Rs 9. januara!

Znate gdje? 
U Sarajevu, to jeste u Lukavici, a u koju spada i dio Dobrinje!
Nije to ni loše, kada se već to dešava pred očima cijelog svijeta, neka vide ove Sarajevo-centrične patriote da entitet Rs, sa svime što on predstavlja, nije “tamo negdje”, nego baš tu, duž cijelog Sarajeva!

Poenta je da vi prvi nećete zabraniti ni jelke ni Deda Mraza, a vi drugi nećete natjerati muslimane da slave katoličke praznike, jer bi to bilo, složit ćete se, ako ništa drugo paradoksalno samo po sebi.

Šta je dakle poenta ovog statusa?
Prioriteti, prioriteti i prioriteti!

Source