Oglasio se Krizni štab FBiH: Ovo su nove mjere

maske

Krizni štab Federalnog ministarstva predlaže smanjenje perioda izolacije, pod određenim uvjetima, pacijentima zaraženim koronavirusom, kao i perioda samoizolacije osobama koje su u bliskom kontaktu sa zaraženima.

Za ovu drugu kategoriju je tokom današnje sjednice Kriznog štaba predloženo da samoizolacija traje 10 dana ako osobe nemaju potpuni vakcinalni status.

U slučaju da su potpuno vakcinisane, samoizolacije nema do eventualne pojave simptoma, ali nošenje maske i odgovorno ponašanje je potrebno.

Osobama pozitivnim na koronavirus, koje nisu potpuno vakcinisane, preporučeni period izolacije je desetodnevni, ali može trajati i sedam dana ako test na koronavirus tada bude negtivan. Potpuno vakcinisanima, a zaraženima, predložena je izolacija od sedam dana, odnosno pet u slučaju negativnog testa.

Prijedloge Kriznog štaba potvrđuje Federalna vlada.

Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva ističe da je prerano prihvatiti stav o manjoj ubojitosti koronavirusa soja ‘omikron’ jer je u protekloj sedmici, u Federaciji Bosne i Hercegovine, preminulo 135 osoba; posebno je veliki broj starijih ljudi i hroničnih bolesnika koji nisu vakcinisani.

Prethodni članakNastavlja se glavni pretres protiv dvojice krim tehničara zbog sumnje da su uništili donji veš Davida Dragičevića
Sljedeći članakVišković predložio Novaliću održavanje zajedničke sjednice Vlada FBiH i RS