Oglasio se vlasnik fontane o kojoj bruji cijela država

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nakon što su Bosnu i Hercegovinu obišle nesvakidašnje fotografije instalacije u viteškom etno selu “Čardaci”, u kojoj tri muškarca uriniraju u fontanu u obliku Bosne i Hercegovine, vlasnik “Čardaka” Mirko Šakić kaže kako je poruka koju je mislio poslati zapravo satirični prikaz trenutnog i poslijeratnog stanja u državi.

“Svi mi ovakve poruke nosimo u sebi, možda ne želimo, nećemo ili smatramo da ne trebamo javno ih kazati. Poruka je jednostavna, svi mi živimo u zemlji koja se vrlo sporo pomiče na bolje i vrlo teško odgovara izazovu koji nosi život. Instalacija je isprovocirana koronavirusom koji je razgolitio sve slabosti našeg društva i sistema. Treba da na jedan satiričan način pokaže da kroz tu satiru ima u nama duha i dovoljno kritične mase da pomaknemo stvari u pozitivnom smjeru jer ovo je naša zemlja, jedna i jedina i bez obzira što netko mislio da je bolji od drugog ili trećeg. Svi smo jednaki i nažalost dosad smo uglavnom imali i sličan odnos spram zemlje koja je geografski jedna od najljepših na svijetu”, rekao je Šakić za drukciji.ba.

Umjetnost ili provokacija?

Važno je naglasiti, kaže, da instalacija ne nosi nikakvu nacionalističku poruku.

“Svi koji to žele vidjeti, vidjet će. Instalacija ne nosi nikakvu nacionalističku poruku. Ovo je jedna satira na život kakav nam se događa. Situacija ni prije korone nije bila bolja, ali je virus razgolitio svu slabost našeg društva da se u kriznim situacijama snađe”, kazao je Šakić.