Ograda ih nije spriječila: Oko 1.000 izbjeglica uspjelo prijeći iz Srbije u Mađarsku

Oko hiljadu izbjeglica koje su tokom vikenda iz Makedonije prešli u Srbiju uspjelo je u ponedjeljak navečer ući u Mađarsku, javila je agencija France presse.

Ti su migranti ušli u Mađarsku iz Srbije hodajući uz prugu koja ide uz granicu, u blizini sela Roszke na jugu Mađarske.

Oni su prešli u tu zemlju nekoliko dana prije nego je Mađarska uspjela dovršiti zid koji gradi kako bi spriječila ulazak migranata. Zid će biti gotov 31. avgusta, po najavi mađarske vlade, a visok je četiri metra i dug 175 kilometara.

Grupa u kojoj su najbrojniji Sirijci stigla je do prijelaza koji još nije zatvoren zidom. Prihvatila ih je mađarska policija koja ih je prepratila do obližnjeg centra za registraciju. Većina ih je rekla da je došla direktno s granice Makedonije i Grčke.

Sjever Vojvodine na granici s Mađarskom u iščekivanju je velikog vala izbjeglica. Očekuje se da će se od utorka na području Vojvodine broj pristiglih migranata višestruko povećati, nakon što su makedonska policija i vojska tokom vikenda odlučila dopustiti njihov prolazak.

Makedonska vlast je pokušala zaustaviti ulazak migranata iz Grčke ali je poslije više sukoba i međunarodnog pritiska odustala od te namjere.