Portal 072info

Ograničene ili otkazane proslave Nove godine u svijetu

s 150
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Veliki gradovi širom svijeta ograničili su ili potpuno otkazali proslavu Nove godine zbog koronavirusa, piše AP.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Iako se čini da konačno postoji razlog za slavlje povodom završetka godine kao što je 2020., pandemija koronavirusa, koja je njom dominirala, natjerala je zvaničnike širom svijeta da smanje obim novogodišnjih proslava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

AP piše da su od Tajms skvera u Njujorku do luke u Sidneju veliki događaji zamijenjeni televizijskim emisijama i digitalnim događajima.

Vatrometi su otkazani od Las Vegasa do Trijumfalne kapije u Parizu, a u pojedinim zemljama ograničena su i privatna slavlja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sat na kuli “Big Ben” otkucat će 12 puta

– Očigledno je da nas ne čeka uobičajena novogodišnja noć. Gledajući na Tajms skver, ima prostora da se luta po trotoarima koji bi inače bili neprohodni – navodi agencija.

AP piše i to da će “specijalni gosti u novogodišnjoj noći biti zaposleni hitne pomoći i drugih neophodnih službi”, ali im se neće pridružiti gradonačelnici da zajedno odbrojavaju do ponoći.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pojedini nastupi uživo emitovat će se isključivo za gledaoce televizijskog programa.

Njemačka je zabranila prodaju pirotehničkih sredstava, koje građani obično koriste na ulici, a otkazan je i pirotehnički šou kod Brandenburške kapije u Berlinu.

Vatrometa neće biti ni iznad Temze u Londonu, ali će sat na čuvenoj kuli “Big Ben” otkucati 12 puta u ponoć, što nije bio slučaj u proteklom periodu jer je 2017. godine započeta njegova obnova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nizozemske vlasti premjestile su tradicionalno odbrojavanje iz amsterdamskog parka na fudbalski stadon, na koji neće biti dozvoljen ulaz radi gledanja vatrometa, koji će ove godine biti – digitalan.

U Rimu nije otkazan vatromet, ali je sav program prebačen na dnevnu varijantu.

Tradicionalna posjeta pape jaslicama koje simbolizuju Hristovo rođenje postavljenim na Trgu Svetog Petra takođe je otkazana, kao i javno blagosiljanje grada i stanovništva, koje će biti održano u zatvorenom i bez prisustva vjernika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Rio de Žaneiru otkazan je vatromet, kao i koncerti na otvorenom i žurke na krovu.

Rusija je zabranila ili ograničila javne događaje u brojnim oblastima. Jedini grad koji će biti pun turista je Kaluga, takozvana novogodišnja prijestonica, u kojoj će se slaviti nekoliko dana, uprkos zahtjevima mještana da se proslave otkažu. Vlasti Kaluge tvrde da će biti preduzete sve mjere predostrožnosti.

Turska je uvela potpuno četvorodnevno zatvaranje

Poljska je u novogodišnjoj noći ograničila kretanje građana, a Turska je uvela potpuno četvorodnevno zatvaranje.

Predsjednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa poručio je građanima da Novu godinu treba da dočekaju prislužujući svijeće za preminule od posljedica zaraženosti virusom korona, za zdravlje radnika “na prvoj liniji” i za zdraviju 2021. godinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME