Portal 072info

Ogroman trgovinski deficit: BiH u neprijateljskom ekonomskom okruženju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

BiH najviše roba uvozi iz Republike Hrvatske. To su podaci koje je objavila Vanjskotrgovinska komora BiH. Za prva tri mjeseca u BiH je iz Hrvatske uvezeno 533 miliona konvertibilnih maraka, dok je izvoz iz BiH u Hrvatsku bio 213 miliona KM. To je dva i po puta, manje. Spoljnotrgovinski deficit je čak 320 milona KM.

 

Očito je da se radi o enormnom povećanju uvoza od 5,44 posto uvoza iz susjedne Hrvatske, a smanjenju izvoza od 2,1 posto. To se događa nakon ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najveći bh. spoljnotrgovinski partner iz CEFTA regiona bila je Srbija u koju je iz BiH u ovom kvartalu 2016. izvezeno robe u vrijednosti oko 158 miliona KM, dok je uvoz iz Srbije povećan za 13 posto i iznosio je oko 507 miliona KM. To je deficit od 349 miiona KM. Izvoz u Srbiju je smanjen za 25,38 posto u odnosu na prvi kvartal 2015., dok je uvoz iz Srbije povećan za 13 odsto.

Sve u svemu, ukupan spoljnotrgoivnski deficit prema Srbiji i Hrvatskoj iznosi katastrofalnih 669 miliona KM. Dvije susjedne zemlje imaju prema nekim dijelovima BiH tzv. bratski odnos. Ovo nažalost pokazuje da se svi zajedno nalazimo u neprijateljskom ekonomskom okruženju, piše Patria.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)