Ogromni gubici: Šljive izvozimo u EU preko Srbije i Mađarske

Podijelite vijest

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja nema slobodan i neprestan izlaz sirovina i proizvoda biljnog porijekla prema Evropskoj uniji. Za ovo bh. proizvođači imaju zahvaliti Hrvatskoj, koja već godinama, odnosno od trenutka kada su fitosanitarni pregledi uvedeni kao obavezni pri izvozu, odbija uspostaviti 24-satno radno vrijeme na dva prelaza određena samo za izvoz sirovina i proizvoda biljnog porijekla.

Ogromni gubici

Svaki obilazak Hrvatske tokom vikenda i izlazak u EU preko Srbije i Mađarske domaće privrednike košta i po 400 eura po kamionu

Sve ovo za bh. proizvođače i izvoznike znači samo jedno – ogromne novčane gubitke. Uprkos tome, oni su odlučni da se njihovi proizvodi nađu na tržištu EU, makar to značilo i zaobilaženje Hrvatske u potpunosti, odnosno izvoz preko Srbije i Mađarske i dalje prema EU.

ČITAJ JOŠ:  Obrazovni sistem u BiH je zapušten: "Škola je danas za mnoge trauma, to se mora promijeniti"

Zbog ovakvih okolnosti, Fahrudin Delibajrić, suvlasnik zvorničkog Voćar-prometa, nedavno je imao štetu od oko 50 hiljada eura. Kamion je predugo čekao na granici, zbog čega je proizvod propao, a dostava je uz to znatno kasnila.

– Mi radimo sa robama koje ne mogu čekati. Maksimalno jedan dan imamo prostora da roba bude u hladnjači. Međutim, gužve na granicama, neuređen i neprioritiziran prelaz preko carine nama donosi ogromne štete. Nedavno smo na sjever Njemačke uputili kamion koji kupac nije htio kupiti, jer je proizvod propao. Osim što smo pretrpjeli štetu zbog propadanja robe, morali smo u Njemačkoj platiti i uništavanje tog proizvoda. To je bilo oko 50 hiljada eura štete, ispričao nam je Delibajrić.

Zvornički Voćar-promet je i u petak imao jedan kamion spreman za izvoz, ali ga nije mogao uputiti na Granični prelaz Gradiška, gdje se jedino, uz još GP Bijača, vrši fitosanitarni pregled. Umjesto toga, kamion su morali uputiti na GP Horgoš između Srbije i Mađarske.

ČITAJ JOŠ:  U FBiH u augustu više od 143 hiljade turista, ostvareno više od 340 hiljada noćenja

Ono što je neshvatljivo jeste besmislenost aktuelne procedure, smatra Suad Selimović, sekretar u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, s obzirom na to da su robe koje zahtijevaju fitosanitarni nalaz pregledane i zapečaćene već u BiH i ne smiju se otvarati na granici.

Apel u prazno

– Naši proizvođači imaju takozvano kućno carinjenje, odnosno oni sve procedure završe u svojim firmama – dobiju svu potrebnu carinsku dokumentaciju, fitosanitarni inspektori pregledaju robu i zapečate kamion koji se ne smije otvarati dok ne stigne na odredište. To znači da se za ove kamione na granici samo pregleda dokumentacija, nije potrebno raditi novi pregled, odnosno ne smije se raditi. Mi smo tražili da ti kamioni imaju prednost, pogotovo hladnjače, da ne čekaju na prelazima, nego da se po skraćenoj proceduri propuštaju, ali nekome to nije u interesu, istakao je Selimović.

ČITAJ JOŠ:  Koje su procjene Koalicije "Pod lupom": Očekuje se izlaznost veća od 54 posto

Problemi su nastali prije tri godine, kada je uvedena obaveza fitosanitarnog pregleda roba biljnog porijekla. Od tada Bosna i Hercegovina je u nekoliko navrata prema Hrvatskoj i EU upućivala i zvanične apele i dopise da se produži radno vrijeme po uzoru na prelaz sa Srbijom ili da se odredi barem još jedan granični prelaz za prevoz roba biljnog porijekla, ali do danas taj problem nije riješen, zbog čega domaća privreda trpi ogromne gubitke.

Oslobođenje


Podijelite vijest