Portal 072info

Ohrabrujuće najave naučnika: Vakcinu protiv COVID-19 možemo imati već u…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stručnjaci za zarazne bolesti iz Nacionalnog instituta za zdravlje – NIH i Fred Hutchinson Centra za istraživanje karcinoma rekli su da su šanse za razvoj uspješne vakcine protiv COVID-19 do januara izuzetno ambiciozan izazov, ali je moguće.

“Sve će morati da prođe savršeno da bi se to dogodilo”, rekao je dr. Leri Larry Corey, vodeći stručnjak za virusologiju, imunologiju i razvoj vakcina i član odjeljenja za vakcine i zarazne bolesti Fred Hutchinson Centra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Očigledno je da će prva vakcina, a to je ova RNK vakcina, bilo da se radi o kompaniji “Pfizer” ili “Moderna”, morati veoma dobro da funkcioniše da bi dobili odgovor do januara”, rekao je Corey.

„Što je veća efikasnost, biće kraći vremenski period potreban da se pokaže da vakcina zapravo ima efekta, jer je broj slučajeva u grupi sa vakcinama mnogo manji nego u placebo, kontrolnoj  grupi. Da li to može da se dogodi do januara? Da, to bi se potencijalno moglo dogoditi do januara“, dodao je Corey.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Trenutno su u toku ispitivanja vakcine, a Corey je rekao da će im trebati saradnja sa farmaceutskom industrijom, istraživačkim centrima, biotehničkom industrijom i sa NIH.

Jedino što je bitno na kraju dana su podaci o vakcinama, rekao je dr John Mascola, direktor Centra za istraživanje vakcina u Nacionalnom institutu za alergiju i zarazne bolesti NIH..

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Svi naučnici za vakcinu u svijetu, mogu da prognoziraju ili budu ohrabreni podacima, ali jedini podaci koji su na kraju dana važni su ako uradimo placebo kontroliranu studiju i sa sigurnošću možemo da kažemo da vakcina djeluje, odnosno smanjuje rizik da neko oboli od COVID-19 “, rekao je dr Mascola.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Prof. dr. Koluder-Ćimić: Uozbiljimo se, koronavirus se širi bez logike, odabira

Redakcija

Popodnevni bilten iz BiH: Još jedna žrtva koronavirusa, do sada preminule 222 osobe

Redakcija

WHO: Tokom vikenda porast novih slučajeva zaraze, najviše u SAD-u

Redakcija
REKLAMA
KRAJ REKLAME