Portal 072info

OI 2016: Nikad jači tim BiH u Riju

Od 5. do 21. augusta u Rio De Janeriou se održavaju ljetne Olimpijske igre.

Ovo je najveći sportski događaj i kruna karijere svakog sportiste. Bh. tim će biti najbrojniji od nezavisnosti BiH i samostalnog nastupa na Olimpijskim igrama od raspada Jugoslavije, a brojat će 11 sportaša. Prvi put će BiH imati kandidate za medalje. Jedan od njih je naš najbolji srednjoprugaš Amel Tuka koji je u posljednjih godinu dana oduševio svijet svojim trkama na 800 metara. Amelu je pripala čast da ispred bh. delegacije nosi zastavu BiH na otvaranju igara u Riju.

“Izuzetna je čast za jednog sportaša da nosi zastavu na najvećem sportskom takmičenju. Hvala OK BiH na ukazanom povjerenju a ja ću se truditi da ostvarim što bolji rezultat u Riju. U sjajnoj sam formi i naravno da očekujem medalju,” rekao je Tuka za N1.

Osim Amela Tuke, od atletičara u Rio putuju bacači kugle Hamza Alić, Mesud Pezer, Kemal Mešić i maratonka Lucia Kimani. Veteranu Hamzi Aliću će ovo biti posljednje veliko takmičenje kao kruna karijere, dok se od Mešića i Pezera očekuju dobri nastupi.

“Kada sam ispunio normu za Rio mislio sam da ću se onesvijestiti. Presretan sam što učestvujem na Olimpijskim igrama prvi put u karijeri. Osim što sam se dobro spremao, volio bih u Riju upoznati Useina Bolta koji mi je sportski uzor,” bio je iskren Pezer.

Prvi put u historiji sa dva tenisera

Prvi put u historiji će BiH na Olimpijskim igrama imati i dva tenisera. To su Damir Džumhur i Mirza Bašić. Džumhur je svojim sjajnim nastupima na Masters turnirima osigurao poziciju na ATP listi koja ga je odvela u Rio, dok je Bašić dobio poziv MOK-a da predstavlja BiH u Brazilu.

” Upravo igram odlično na turniru u Umagu. U odličnoj sam formi i tako želim nastaviti u Riju,” kratko je poručio iz Hrvatske najbolji bh. teniser.

Naša džudistkinja Larisa Cerić je također nedavno ispunila normu za Olimpijske igre i u Rio putuje sa velikim samopouzdanjem.

“Konkurencija je strašna. Tu su najbolji džudisti svijeta ali ako me posluži sreća, mogu postići dobar rezultat,” kazala je najtrofejnija džudistkinja BiH.

Posljednja tri takmičara su najmlađi članovi bh. tima. Plivači Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo, te Tatjana Đekanović, državna prvakinja u streljaštvu. Ovi mladi sportisti su dobili naknadni poziv od MOK- a koji je prepoznao trud ovih sjajnih sportaša, a koji u teškim uslovima prave odlične rezultate.

Komšije su drugi svijet za BiH

Stanje u bh. sportu je u teškom stanju. Država nema dugoročni plan finansiranja sportista pa se osim simbolične pomoći bh. tim mora oslanjati na sponzore i donacije. U Srbiji, koja će ove godine u Riju imati preko 80 sportaša, je ovaj problem riješen na način da porez od igara na sreću ide za OK Srbije od čega se finansiraju. Hrvatska će u Brazilu imati 86 sportaša i također se veliki novac ulaže u olimpijski tim.

Zika virus (ni)je prijetnja

Iako je Brazil u posljednjih par mjeseci imao velike probleme sa komarcima koji prenose Zika virus, organizatori uvjeravaju da će svi učesnici biti sigurni. Ubod komarca nije smrtonosan, ali ostavlja posljedice, posebno kod trudnica.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu da imaju dovoljan broj injekcija koje sprečavaju širenje virusa nakon ujeda komarca.

31. Ljetne olimpijske igre održat će se u Rio de Janeiru od 5. do 21. augusta 2016. godine. Rio je izabran za domaćina u oktobru 2009. u Kopenhagenu, pobjedivši kandidature Tokija, Chicaga i Madrida.

Na programu Olimpijskih igara 2016. naći će se 26 sportova i 39 disciplina. U takmičarskom pogramu Igara u Riju će se prvi put predstaviti golf i ragbi.

Više od 100.000 ljudi bit će direktno uključeno u organizaciju Igara, od čega 70.000 volontera. Procijenjeno je da će u Rio doći više od 10.500 sportista iz 205 zemalja, kao i brojni predstavnici medija, ljubitelji sporta i turisti iz cijelog svijeta.

Maskota Olimpijskih igara u Riju je Vinicius, životinja koja predstavlja spoj mačke, majmuna i ptice, a ime je dobila po legendarnom muzičaru Viniciusu de Moraesu.

N1

Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice "Sport Plus"
Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice “Sport Plus”
Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box