Portal 072info

Oko 137 miliona profila na Facebooku je lažno

Facebook

Društvena mreža Facebook sprema se na obračun sa lažnim profilima, iza kojih ne stoje ljudi niti kompanije, mada priznaju da će to biti vrlo teško!

Tačan broj stvarnih korisnika Facebooka je, realno, gotovo nemoguće izračunati, uostalom, što čak i izvještaj Facebooka potvrđuje, pa iako protiv “lažnjaka” žele da se bore svim sredstvima, to je gotovo unaprijed izgubljena misija.

U posljednjem zvaničnom izvještaju koji je javno dostupan, Facebook je objavio da ta mreža ima čak 1.23 milijarde aktivnih korisnika mjesečno, zaključno sa posljednjim tromjesečjem 2013. godine. Brojke su impresivne, jer je kompanija objavila da ima 757 miliona dnevno aktivnih korisnika, 945 miliona mjesečno aktivnih korisnika na mobilnim platformama, odnosno 556 miliona korisnika koji dnevno koriste mobilni Facebook. Ali, kao što je to često slučaj kod ovakvih procjena, uvijek se iza ogromnih brojki kriju i lažni profili koji “pumpaju” statistiku iz raznih razloga…

Dobra vijest jeste to što Facebook ne pokušava da sakrije da je određeni broj profila na najpopularnijoj društvenoj mreži današnjice – lažan. Naprotiv, sama kompanija je objavila procjenu kako je u 2013. između 5.5 i 11.2 odsto korisničkih profila na Facebooku zapravo “neupotrebljivo, ne pripada pojedincima, udruženjima ili kompanijama”.

Ako bi se uzela gornja granica ove procjene, to bi značilo da je 137.76 miliona profila na Facebooku lažno ili ne pripada osobama koje se potpisuju iza njih. Facebook je čak pokušao i da raščlani ukupnu brojku na “faktore lažnjaka” kako bi dodatno pojasnio šta se krije iza cijele priče, piše portal zimo.co.

Tako objašnjavaju da se mogu pronaći dupli profili, odnosno da pojedini korisnici imaju više od jednog profila, a takvih je između 4.3 i 7.9 odsto. Od 0.8 do 2.1 odsto profila nisu onakvi kakvima ih njihovi vlasnici predstavljaju ili jednstavnije rečeno lažni su, jer su ih vlasnici kreirali da bi predstavili “nešto drugo”, a ne sebe.

I na kraju, tu je prema Facebookovim podacima od 0.4 do 1.2 odsto nepoželnjih profila, koji krše pravila korišćenja, ali ne budu odmah uklonjeni, jer je to neizvodljivo.

Podijelite članak