Portal 072info

Oko 20 miliona litara mlijeka u BiH čeka distribuciju

gradacac nelson mlijeko 09 696x418 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mljekarska industrija u Republici Srpskoj, ali i BiH je u do sada najtežoj situaciji. Ovo tvrde predstavnici poljoprivrednih udruženja. Kažu da su viškovi mlijeka ogromni, posebno u posljednjih mjesec dana i da očekuju hitna rješenja nadležnih institucija, jer je ugrožena cjelokupna poljoprivreda.

Oko 20 miliona tona mlijeka u BiH trenutno čeka na distribuciju. To je ogroman udar na domaće proizvođače mlijeka, jer se uvoze velike količine mlijeka. Iz Udruženja mljekara RS kažu da se višak mlijeka pojavio u posljednjih mjesec dana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Navode da domaći proizvođači od početka krize izazvane virusom korona nisu smanjivali otkupnu cijenu mlijeka, ali da je ona u prethodnih mjesec dana pala za 3 do 4 feninga, uz bojazan da bi to moglo da bude i još niže.

  • Daleko veći problem za nas mljekare je da jedna od mljekara stane, kao što je stalo Megle u Osijeku, da se povuku. Jer to je strani kapital. On ne trpi gubitke. Da se povuče odavde, tada bi stao mljekarski sektor, čitav u BiH. Tada smo došli u ćorsokak“, kaže Vladimir Usorac.

Ukoliko bi mljekarski sektor stao, u ćorsokaku bi bila i poljoprivredna proizvodnja, upozoravaju poljoprivrednici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Problemi u distribuciji postoje i kod tovne junadi, povrća, te skoro svih grana poljoprivrede.

Vladimir Usorac kaže da su tražili razgovor sa predsjednikom Vlade RS i resornim ministrom. Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za BN TV kažu da znaju za probleme u mljekarskom sektoru. Podsjećaju da su od marta ove godine pomogli prilikom sadnje povrća i žitarica, te u otkupu mesa i povrća.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da će proizvođači mlijeka u Srpskoj svakog prvog u mjesecu imati uredno isplaćene premije što će im omogućiti planiranja proizvodnje i finansijskih tokova.

Poljoprivrednici pomoć očekuju i od Savjeta ministara BiH, za koje imaju jasnu poruku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • Vlast u Sarajevu mora da se odluči za seljake u BiH, ili za deset tajkuna koji uvoze u ovu državu. Da li će podržati njih ili nas? Ako podrže nas, uvešće prelevmane i spasiće ovu proizvodnju.“, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac.
  • Prelevmani, odnosno takse na uvezenu robu, su ključno rješenje, pojašnjava Usorac. Te takse bi išle na poseban budžet i na konto poljoprivrede.

Iz Udruženja poljoprivrednika ističu i da oni nisu za zabranu uvoza robe iz Evrope, ali da očekuju hitna rješenja od ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca. On je prije nekoliko dana rekao da je u toku proces pregovora za izvoz mesa u Tursku, a imao je i zahtjev i za domaće otkupljivače.

  • Iz tog razloga sam tražio da 30 dana ne uvoze svježe meso, rashlađeno meso i na taj način pomognu našim primarnim poljoprivrednim proizvođačima da otkupe viškove. Ukoliko ne bude adekvatnih odgovora na naše zahtjeve, mi ćemo u svakom smislu riječi tretirati odluku o analizi prekomjernog uvoza u BiH i donositi određene odluke.“, rekao je prije nekoliko dana ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Međutim, poljoprivrednici odgovaraju:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • Evo 30 dana je prošlo, nije riješeno ništa. Donio je odluku da sad zabranimo, nema zabrane uvoza. Njemu prelevmane, neka uvozi ako može, ako ne može neće uvoziti.“, naglašava Usorac i poručuje da će poljoprivredna udruženja sačekati da vide šta će to nadležni preduzeti kako bi se pomoglo ovom sektoru.

Ukoliko ne bude rješenja, najavljuju i mogućnost protesta ispred institucija u Sarajevu.

Podijelite članak
  • 9
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)