Oko 20 preduzeća u Federaciji BiH već plaća duplo skuplju struju

sat struja
RIJEKA 04.01.2012. RIJEKA ILUSTRACIJA ELEKTRIČNO BROJILO,STRUJA,POTROŠNJA,ENERGIJA FOTO MARKO GRACIN
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Dok se vode pregovori, satovi za električnu energiju u dvadesetak preduzeća u Federaciji Bosne i Hercegovine mjere duplo skuplje kilovate. Jedno od, izvoznih preduzeća Praktik je sa Elektroprivredom potpisalo ugovor po 112 posto višoj cijeni. To je šok kažu, a od Vlade FBiH očekuju da preduprijedi posljedice.

Kada je preduzeću Praktik istekao godišnji ugovor sa Elektroprivredom na adresu u Vogošći stigla je nova ponuda sa povećanjem cijene od 83 posto. Nisu to u ovom preduzeću očekivali.

“Ja sam intervenisao, pitao sam ih, ovo je za nas šok. Obzirom da je to godišnji ugovor, oni su mi rekli da je možda pametno da potpišem samo do Nove godine, pa sam dobio novu ponudu na 112 posto”, ispričao je Muhamed Žero, vlasnik Praktika.

ČITAJ JOŠ:  Donesene mjere radi što tačnijeg očitavanja utroška struje

Sagovornik N1 kaže, na ponudu su pristali, jer bi u suprotnom bili isključeni sa električne mreže. To bi značilo prekid proizvodnje metalnih dijelova za namještaj, namijenjenih isključivo za izvoz.

“U halama ovog preduzeća nalazi se oko 250 mašina, na njima radi oko 160 radnika i niti jedna od ovih mašina ne može bez električne energije.Dakle 112 posto je poskupila struja. Ako sam plaćao 20.000 KM, sada ću plaćati 40.000 KM. To je ogroman šok, naravno da je šok, međutim kako vrijeme ide, dolaze i druge firme, ugovori ističu i druge će firme dobijati takve ugovore, dok god vlada ne reguje”, naveo je Žero.

ČITAJ JOŠ:  Zeničani nakratko ostali bez struje 

Imaju privrednici izbor, mogu kupiti struju na berzi na kojoj cijene neprestano rastu. Upravo skok cijena na berzi, odnosno praćenje konkurencije argument su Elektroprivrede za poskupljenje. Konkurentsko poslovanje nalaže im i postoječi zakonski okvir.

“Morat ćemo ili promjeniti zakon ili donijeti uredbu po kojoj će se takva pravila promjeniti, takav zakon je i u Srbiji, i u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Austriji, bilo kojoj zemlji EU. Radimo onako kako rade svi drugi”, istakao je Nermin Džindić, ministar energetike FBiH.

ČITAJ JOŠ:  Znate li da peglanje troši jako puno struje? Isprobajte ovaj trik i uštedite!

“Privreda očekuje da se taj udar smanji, da ne bi došlo do negativnih efekata, u smisliu dovođenja u pitanje radnih mjesta, poskupljenja i tako dalje. Ovdje će Vlada morati napraviti neki presjek”, poručio je Adnan Smailbegović, predsjednik udruženja poslodavaca FBiH.

Procjena je da je u ovom trenutku 20-ak preduzeća potpisalo ugovore po novim cijenama, U toku su pregovori između predstavnika Elektroprivrede BiH, Vlade FBiH i privrednika, koji očekuju dogovor.

GODISNJICA
MARKETING