Oko 24.000 kutija cigareta vrijednih 100.000 maraka pokušali prodati u BiH

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, odnosno oko 24.000 kutija cigareta.

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ranka Vukovića, Vedrana Vukovića, Slavomira Pejovića, Nedeljka Mijovića i Nedeljka Šarenca, svi rođeni u Foči, državljani BiH.

Optuženi se terete da su, nakon što su prethodno optuženi Nedeljko Šarenac i Ranko Vuković, nabavili veliku količinu cigareta, koje nisu bile obilježene akciznim markicama, niti sa plaćenim porezom i dadžbinama u skladu sa važećim zakonima BiH, zajedno sa ostalim optuženima učestvovali u prevozu cigareta radi dalje prodaje, a sa ciljem ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

ČITAJ JOŠ:  Osoba koja dnevno konzumira jednu kutiju cigareta mjesečno će morati izdvojiti od 163 do 192 KM

U optužnici se navodi da su optuženi, cigarete u količinama od 2.500 kutija pa do 9.850 kutija , u više navrata, u ukupnoj količini od 23.850 kutija cigareta, tržišne vrijednosti veće od 100.000 KM, sa ciljem dalje prodaje transportovali na području BiH, u čemu su otkriveni i spriječeni od strane Granične policije BiH i drugih nadležnih agencija za provođenje zakona.

Optuženi se terete da su nezakonito stavljali u promet proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, čime su počinili krivično djelo-nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. Krivičnog zakona BiH.

ČITAJ JOŠ:  Slijedi poskupljenje cigareta određenog proizvođača, evo novih cijena (FOTO)

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je istu potvrdio, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

GODISNJICA
MARKETING