Oko 40 posto zaraženih bez simptoma, evo ko su “tihi prijenosnici” koronavirusa

b93d0188d2c1742f7eac99ff48c889a2 jpg pagespeed ce 3yYf7uSup5
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Čak 40 posto zaraženih koronavirusom nije imalo simptome, pokazalo je veliko istraživanje provedeno na 30 miliona ljudi.

Ranije se smatralo da je asimptomatska petina zaraženih, što je otežavalo zadržavanje širenja virusa.

Istraživanje je provedeno u više zemalja svijeta u vrijeme širenja izvornih varijanti koronavirusa, pa trenutno nema detaljnijih informacija o tome kakav je postotak u vrijeme širenja sojeva delta i omicron.

Asimptomatski slučajevi najčešće su zabilježeni među trudnicama, njih više od 54 posto nije pokazivalo nikakve znakove zaraze.

Naučnici nisu spekulirali što bi bio uzrok tome, no napominju da će se buduće majke možda testirati češće od ostalih osoba.

Trudnice “tihi prijenosnici”

Trudnice su nazvali tihim prijenosnicima.

U istraživanju se navodi da je virus kod trudnica moguće utvrditi samo opsežnim testiranjem i praćenjem bliskih kontakata.

Osim među trudnicama (54,1 posto), veći postotak asimptomatskih infekcija zabilježen je među zaposlenicima koji rade s putnicima u avionima ili na kruzerima (52,9 posto) te štićenicima i zaposlenicima u domovima za starije i nemoćne (47,5 posto), piše DailyMail.

To su ujedno i zanimanja koja su rutinski češće testirana.

S obzirom na to da su zemlje povećale opseg testiranja, novi podaci će tek pokazati ima li i u drugim grupama zaposlenih ljudi više asimptomatskih slučajeva.

Manje takvih slučajeva je zabilježeno među zdravstvenim radnicima, posebno zaposlenima u bolnicama, gdje ih je bilo 30 posto te bliskim kontaktima zaraženih osoba – 26,9 posto.

Prema rezultatima studije, gotovo polovina zaraženih u SAD-u bila je bez simptoma (46,3 posto), u Evropi je bilo 44,2 asimptomatskih slučajeva, a u Aziji 27,6 posto.

Stopa asimptomatske infekcije viša je u razvijenim zemljama i među mlađim ljudima, prema podacima koji su objavljeni do juna ove godine.

Zaraženi u dobi do 20 godina čak su u 60,2 posto slučajeva bili asimptomatski, a gotovo polovina zaraženih u dobi od 20 do 39 godina nije imala nikakvih znakova oboljenja.

I bez simptoma šire zarazu

Iako bez simptoma, zaraženi mogu dalje širiti koronavirus na druge ljude i biti izvor infekcije unutar zajednice u kojoj se kreću.

Glavni simptomi koronavirusa su groznica, kašalj i gubitak čula mirisa i okusa.

Naučnici upozoravaju kako se radi o simptomima šireg raspona koji su blaži i mogu se lako zamijeniti s onima kod prehlada, a također i kod najnovije varijante – omicron.

Nereagiranje kod pojave takvih simptoma moglo bi potaknuti dalje masovno širenje ionako najzaraznije od dosadašnjih varijanti.