Oko 60 odsto korisnika interneta u EU kupuje online

Internet5_610x426

Oko 60 odsto korisnika interneta u Evropskoj uniji uzrasta od 16 od 74 godini obavlja online kupovine, objavila je agencija za statistiku EU – Eurostat. Kupovina preko interneta najpopularnija je među žiteljima Velike Britanije (82 odsto korisnika globalne mreže), Danske i Švedske (po 79 odsto), Njemačke (77), Luksemburga (73) i Finske (72 odsto).

Najmanji procenat korisnika interneta koji kupuju online je u Rumuniji (11 odsto), Bugarskoj (17), i Estoniji i Italiji (po 29 odsto), prenio je Itar tas. Istraživanje je pokazalo da stanovnici EU putem interneta najradije kupuju odjeću, sportsku opremu, knjige, časopise, elektronski edukativni materijal, kao i da rezervišu za turistička putovanja. Broj žitelja Evropske unije koji su aktivni korisnici interneta iznosi 75 odsto radno aktivnog stanovništva. 

U Rusiji, prema najnovijim podacima Fonda javnog mijenja, 66,1 miliona ljudi starijih od 18 godina koristi internet najmanje jednom mjesečno. To predstavlja oko 57 odsto ukupnog punoljetnog stanovništva zemlje. U septembru je oko 18 odsto korisnika interneta preko globalne mreže obavljalo kupovine i naručivalo robu i usluge u online prodavnicama.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE