Okončan misterij nestalog Boeinga: Pilot je jedini sumnjivac, a sada znamo i zašto…

Prema pisanju britanskog Sunday Timesa, za pilota, inače oca troje djece, utvrđeno je kako jedini od posade nije imao baš nikakvih planova za budućnost, niti društvenih niti poslovnih, za razliku od ostalih članova posade uključujući i kopilota Fariqa Hamida. Dosad se ova teza nije spominjala

Pilot misteriozno nestalog malezijskog zaviona Zaharie Shah(53) proglašen je glavnim sumnjivcem u službenoj policijskoj istrazi.

Nakon 170 odrađenih informativnih razgovora, istražitelji su utvrdili da je on jedini krivac za nestanak aviona na liniji MH370 pod uvjetom da je do toga došlo zbog ljudske intervencije.

Kriminalistička je istraga obuhvatila sve ljude koji su se kobnog 8. marta našli na avionu koji je letio iz Kuala Lumpura za Peking, ali utvrđeno je da je jedini mogući sumnjivac kapetan.

Prema pisanju britanskog Sunday Timesa, za pilota, inače oca troje djece, utvrđeno je kako jedini od posade nije imao baš nikakvih planova za budućnost, niti društvenih niti poslovnih, za razliku od ostalih članova posade uključujući i kopilota Fariqa Hamida. Dosad se ova teza nije spominjala.

Times također tvrdi i da je policija bila svjesna glasina koje su okruživale pilota. To se u prvom redu odnosi na njegove obiteljske probleme, a ponajviše sa suprugom. Međutim protiv takvih glasina pobunili su se njegovi prijatelji i obitelj koji su stali u njegovu obranu te su ih odbacili .

Druga stvar koja baca sumnju na kapetana Shaha je simulator leta koji je pronađen u njegovu domu. Na njemu su bile uprogramirane piste za koje se sumnjalo da su mogle biti korištene za slučaj da je avion bio otet. Neke od tih pisti nalaze se i na području južnog Indijskog oceana gdje se zadnjih mjeseci vodila intenzivna potraga. Iako su datoteke na simulatoru bile izbrisane prije nego što su ga se dočepali istražitelji, oni su ipak uspjeli doći do njih.

Rezultati ove istrage su za sada upućene samo stranim vladama i njihovim istražiteljima, a ona bi trebala odbaciti druge mogućnosti, poput mehaničkog kvara ili terorizma.

– Policijska istraga još uvijek traje te bi bilo neprimjereno nekoga optužiti – poručili su iz malezijske policije te su dodali kako još uvijek razmatraju sve mogućnosti.

U međuvremenu, nova zona potrage za nestalim zrakoplovom bit će poznata krajem lipnja, a iz Australije stiže vijest da će se preseliti južnije od trenutne.

jutarnji.hr/cazin.net

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE