Oktoberfest: Popijeno 6.7 miliona litara piva

slika

Oktoberfest, najveći narodni festival na svijetu, posjetilo je ove godine 6,4 miliona gostiju, koji su popili 6,7 miliona litara piva – bilans je danas završene zabave, na kojoj su 15 dana vesele, okrugle i prsate bavarske konobarice oduševljale goste, noseći i po desetak krigli pjenušavog piva u rukama.

Iz organizacije ovog festivala saopštili su da su zadovoljni bilansom, a statistika kaže da je osim piva, volova na ražnju, bijelih i bavarskih kobasica i drugih đakonija u kojima su uživali gosti iz cijelog svijeta, bilo i pijanih i povrijeđenih, a 7.551 gost zatražio je ljekarsku pomoć, uglavnom zbog pijanstva.

Onih koji su pretjerali sa alkoholom, međutim, bilo je čak 20 odsto manje nego lane, pokazuje statistika, a iz Crvenog krsta kažu da bi se čak moglo reći – mirni Oktoberfest.

Osim ljekara i policajci su sve ove dane radili – tako da je na ovom, 180. Oktoberfestu, policija intervenisala 2.031 put, tačno kao i prošle godine.

“Puno posla, ali jedan normalan Oktoberfest”, rekao je portparol minhenske policije Volfgang Venger na kraju ove zabave.

Ovogodišnji festival je otvoren 21. septembra, a čast da otvori prvo bure piva i time označi početak pripala je već decenijama gradonačelniku Minhena, socijaldemokrati Kristijanu Udeu, koji je, sa dva udarca, otvorio bure i to, posljednji put, pošto se više neće kandidovati za gradonačlenika.

Oktoberfest, zaštitni znak Bavarske, održava se skoro dva vijeka, a sve je počelo velikom konjičkom trkom na svadbi prestolonasljednika Ludviga Bavarskog i princeze Tereze Saksonske, 1810. godine. Zato se i poljana, gdje se održava festival, naziva “Terezina llivada”.

U početku je bilo planirano da zabava u znak sjećanja na svadbu Ludviga Bavarskog traje nekoliko dana, ali se potom to produžilo na dvije nedjelje. Počinje uvijek krajem septembra, a organizatori imaju isplanirano vrijeme održavanja Oktoberfesta za narednih desetak godina.

Kao i ranije-muzika i alkohol-dio su ove zabave, a kada je riječ o pivu i Bavarcima, dosadašnje iskustvo pokazuje da se, uglavnom, popije onoliko miliona litara piva koliko ima i posjetilaca. Ima puno gostiju koji ne piju pivo, ali zato oni gosti koji vole pivo “ispeglaju” bilans popijenih krigli.

Tanjug

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE