AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Na život u kućnim uvjetima najteže se prilagođavaju djeca, koja su se naviknula da se s vršnjacima igraju u parku ili da vrijeme provedu uz druge aktivnosti. Roditelji često ne znaju kako da ih animiraju kada “izgustiraju” zabavu u četiri zida. Umjesto da satima budu ispred TV-a, laptopa ili da igraju igre na mobilnom telefonu, postoje druge aktivnosti koje mogu da im budu zanimljive, a u čemu se, možda, još nisu oprobali.

Dajte djetetu bijeli papir da napiše ili nacrta šta god poželi ili mu pomozite da napiše pismo dalekom rođaku u inozemstvo. Objasnite mu da su ljudi ranije tako komunicirali, naučite ga kako se adresira i šalje pismo i čemu služe poštanske markice. Sigurno će mu biti zanimljivo s obzirom na to da to ranije nije radio.

Dobar izbor može da bude i igra pogađanja. Jedan igrač mora da zatvori oči, drugi da mu stavi u ruke određeni predmet, a on mora da pogodi o čemu je riječ. Osim što će se zabaviti, djeca tako razvijaju osjećaj dodira. Možete da osmislite razne igre. Uključite u to cijelu porodicu ili zadajte zadatke koje dijete treba samo da riješi.

Avaz