Olimpijske igre u Tokiju neće biti otkazane

olimpijske igre tokio
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Olimpijske igre u Tokiju neće biti otkazane uprkos porastu broja oboljelih od novog koronavirusa, izjavila je predsjednica Organizacijskog odbora Seiko Hashimoto, prenosi Anadolu Agency (AA).

Hashimoto je na konferenciji za medije upitana da li postoje određeni uslovi pod kojim bi se Olimpijske igre otkazale.

“Postoji niz zabrinutosti, ali kao organizacijski odbor Tokio 2020 ne razmišljamo o otkazivanju Igara”, rekla je Hashimoto.

To pitanje je pokrenuto nakon što je Nikai Tosihiro, glavni sekretar japanske vladajuće Liberalno-demokratske stranke (LDP), najavio moguće otkazivanje Igara.

Nikai je, gostujući na nacionalnoj televiziji, rekao kako Organizacioni odbor Olimpijskih igara u Tokiju pomno prati situaciju oko povećanja broja slučajeva zaraze u zemlji, koja bi mogla otežati organizaciju takmičenja.

U istraživanju agencije Kyodo provedenom ovog mjeseca otkriveno je da samo 24,5 posto građana širom zemlje želi da se Olimpijada održi u planiranom terminu.

Olimpijske igre u Tokiju trebale su biti održane od 24. jula do 9. augusta 2020. godine, ali zbog pandemije koronavirusa odgođene su i odlučeno je da budu održane od 23. jula do 8. augusta 2021.