Portal 072info

Olimpijski komitet BiH: Bez ulaganja rezultati će ostati isti

Nakon završenih Olimpijskih igara u Riu de Janeiru u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine smatraju da je misija “OI Rio 2016.” od ove krovne sportske institucije u potpunosti ispunjena, u skladu sa svojim statutarnim nadležnostima i Zakonom o sportu BiH.

U saopćenju OKBiH navodi se da je misija ispunjena iako je izostala najavljena podrška nadležnih ministarstava, koja “do današnjeg dana nisu uplatila sredstva za učešće na OI Rio 2016”.

Iz OKBiH navode da “nisu zadovoljni rezultatima, ali su osim kuglaša, oni bili očekivani ili blizu očekivanog”.

– Amelu Tuki je falilo dva mjesta ili jedna metar za finalnu borbu za medalju, a Larisa Cerić je na poene izgubila od protivnice koju je nedavno savladala. Od ostalih sportista i nismo očekivali medalju niti su je sportisti i treneri ikada najavljivali – navodi se u saopćenju.

Bosna i Hercegovina i na slijedećim Igrama samo čudom i ogromnim odricanjem pojedinca može ostvariti olimpijsku medalju u konkurenciji 207 država. Svih 207 država će se u narednom četverogodišnjem ciklusu najozbiljnije i sistemski pripremati za ostvarenje olimpijskog sna. Društveno političkim odnosom, godinama se nagomilavaju problemi u bh. sportu, te “guše” klubovi i bh. sportski savezi koji proizvode vrhunske sportiste i olimpijce. Mi o tome argumentirano i javno govorimo danonoćno, te realiziramo svaki dostupni projekat ne bi li im bar simbolično pomogli – ističu u OKBiH.

Ove probleme u OKBiH pokušavaju riješiti s nadležnima, ali status nebudžetskog udruženja građana bez izvršne političke moći, onemogućava namjere da budu sporvedeni u dijelo.

– Rezultati naših olimpijaca će ostati isti i u narednim godinama osim povremenih bljeskova pojedinaca ili timova, sve dok se odnos prema sportu, klubovima i savezima, OK BiH i sportskoj legislativi temeljno ne promjeni i sport jedinstveno podrži od svih nivoa vlasti u skladu s nadležnostima. U takvom ambijentu ćemo imati pravo zahtjevati od sportista da ostvare naš zajednički cilj koji se zove “prva olimpijska medalja za državu Bosnu i Hercegovinu” – novodi se u saopćenju.

Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice "Sport Plus"
Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice “Sport Plus”
Podijelite članak