Oliver Vugrek: Bojim se da je došlo do preranog popuštanja mjera

Podijelite vijest

Prva detaljna analiza genoma virusa SARS-CoV-2, poznatijeg u javnosti kao koronavirus, provedena je na hrvatskom Institutu ”Ruđer Bošković” (IRB) u Laboratoriju za naprednu genomiku, pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka. 

Mutacije virusa

Povodom toga Vugrek za „Avaz“ kaže da, prema prvim zaključcima, koronavirus mutira od čovjeka do čovjeka, čak i kad je izvor zaraze isti.

– To smo primijetili kod članova iste porodice. Još analiziramo zašto u jednoj porodici vidimo od tri do pet promjena u genomu virusa. Zaključili smo da se virus mijenja, samo još nismo ustanovili u kojem vremenskom periodu – pojasnio je Vugrek.

Dodao je da ovo otkriće svakako utječe na pronalazak vakcine protiv koronavirusa.

ČITAJ JOŠ:  Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

– Slično je i kao s gripom, imamo različite sojeve i za različite sojeve su prave vakcine. Tako će, najvjerovatnije, biti i s ovim novim koronavirusom, pretpostavljam da će biti različitih vakcina koje će proizvoditi različite zemlje. Trenutno imamo od 10 do 12 većih grana u stablu porijekla ovog virusa. Shodno tome će se i razvijati vakcine – istakao je Vugrek.

Prema njegovim riječima, može se dogoditi da niti jedna od vakcina koje se razvijaju u Kini ili SAD neće odgovarati tipu koronavirusa koji imamo u regionu.

Bitno istraživanje

– Može djelovati, ali može i ne biti previše efikasna. Zbog toga je vrlo bitno istraživanje genotipa ovog novog koronavirusa. Moramo izdržati ljeto, jesen, pa i zimu, a i nakon toga ne vjerujem da će virus nestati. Moguće da ćemo imati i drugi val u kasnu jesen, a možda će se dotad pojaviti i novi virus. Prirodna staništa tih virusa su šišmiši, u njima ima na hiljade možda još i opasnijih vrsta virusa, sve je u ovo doba globalizacije moguće – naglasio je Vugrek.

ČITAJ JOŠ:  Zašto su opasne ponovne zaraze koronom

Na naše pitanje o popuštanju mjera protiv koronavirusa, Vugrek kaže da se boji da je sve to preuranjeno.

– Mislim da brojke o broju zaraženih nisu tačne, razna istraživanja pokazuju da je pravi broj od 10 do 20 puta veći. Stoga je i popuštanje mjera opasno i može doprinijeti širenju koronavirusa – istakao je Vugrek.

Prirodno porijeklo

Na naše pitanje o izjavi kontroverznog francuskog virologa Lika Montanjije (Luc Montagnier), koji je kazao da novi koronavirus nije prirodnog porijekla te da je razvijen u laboratoriju u kineskom gradu Vuhanu, Vugrek odgovara da ne vjeruje u tu tezu.

ČITAJ JOŠ:  Zašto su opasne ponovne zaraze koronom

– Većina naučne zajednice misli drugačije, da se radi se o prirodnom virusu. Također, čuo sam i njegov stav da ovaj novi koronavirus sadrži genome HIV-a i malarije. Ali to je normalno za ove tipove virusa, oni moraju imate gene kako bi se razmnožavali, stoga je moguće da se određeni geni podudaraju i s HIV-ov, pa čak i malarijom – pojasnio je Vugrek.

Avaz


Podijelite vijest