Oluja Ciaran pogađa evropske zemlje: Više od milion domova bez struje

Oluja Ciaran pogađa evropske zemlje: Više od milion domova bez struje

Oluja nazvana Ciaran pogađa evropske zemlje, a državne meteorološke službe u Velikoj Britaniji, Belgiji i Francuskoj izdale su mnoga upozorenja zbog jakog nevremena i posljedica koje će ono sa sobom donijeti.

Vjetar od oko 130 kilometara na sat uz jaku kišu pogodili su dijelove jugozapadne Engleske, dok oluja Ciaran hara i u ostalim dijelovima Velike Britanije.Stotine škola zatvoreno je, putevi blokirani, a letovi, autobuski i željeznički saobraćaj također je poremećen uz upozorenja o opasnosti po život zbog vjetra širom južne Engleske.

Ovog jutra je Agencija za životnu sredinu izdala više od 200 upozorenja o poplavama. Agencija je također upozorila da bi nivoi rijeke na krajnjem zapadu zemlje mogli biti najviši od kako postoje mjerenja.

Također, više od deset hiljada domova u jugozapadnoj Engleskoj ostalo je bez struje.

I Francuska meteorološka služba upozorava na veoma jak vjetar, a ministar transporta Clement Beaune pozvao je građane da na put kreću jedino u nužnim situacijama. Čak milion i dvesta hiljada domova širom Francuske ostalo je bez napajanja električnom energijom.

Osim Francuske i Velike Britanije, i u Belgiji je na snazi upozorenje.

“Očekuje se veoma jak vjetar gdje su moguća šteta ili smetnje većeg razmjera, a saobraćaj može biti ozbiljno ugrožen. Budite oprezni i pridržavajte se uputstava nadležnog organa”, glasi saopćenje Kraljevskog meteorološkog instituta.

>klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE