Oluja Filomena paralizovala Španiju: Više od 650 puteva blokirano

Screenshot 2 1865

Oluja Filomena u Španiji odnijela je četiri života, a veliki snijeg je prekrio glavni grad Madrid paralizirajući saobraćaj i praveći veliki broj problema.

S obzirom na to da su sve saobraćajnice u Madridu, uključujući i onu glavnu Gran Via, u potpunosti blokirane i prekrivene snijegom, mnogi stanovnici su se odlučili skijati tim područjem.

Meteorolozi najavljuju da se naredne sedmice može očekivati još teža situacija, a oluja Filomena je donijela sniježne padavine koje nisu zabilježene u posljednjih nekoliko decenija.


Na području Madrida spasilačke službe su izvukle oko 1.500 ljudi koji su bili zarobljeni u svojim vozilima, a stanovnici koji su se nakon prolaska opasnosti zabavljali na ulicama ovog glavnog grada grudvajući se i sankajući, kazali su da odavno sličnu situaciju nisu vidjeli.

Od četvero stradalih dvoje su muškarac i žena koji su se utopili u automobilu kojeg je potopila rijeka u blizini Malage koja je nadošla usljed velikih padavina. Stradala su i dvojica beskućnika koji su se smrzli u Madridru i Calatayudu koji se nalazi na istoku.


Premijer Španije Pedro Sanchez pozvao je sve stanovnike na maksimalan oprez te kazao da sve službe s velikom pažnjom prate razvoj vremena u narednom periodu.

Julian Morcillo iz Državne meteorološke agencije kazao je da će se temperature naredne sedmice spustiti na minus 10 stepeni Celzija te upozorio na poledicu.

U Madridu je palo između 20 i 30 cm snijega što se nije dogodilo još od 1971. godine.

Glavni aerodrom Barajas zatvoren je od petka navečer, dok je u cijeloj zemlji blokirano više od 650 puteva, piše Reuters.