Portal 072info

Ombudsmeni BiH osuđuju napade na novinare

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine osudili su napade i neprimjerena ponašanja prema novinarima i svim radnicima u medijima koji su se desili u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini, posebno u Republici Srpskoj.

Ombudsmeni posebno ističu da se stepen razvoja određenog demokratskog društva, pa i bosanskohercegovačkog, svakako ogleda i u načinu na koji ostali akteri u javnom životu tretiraju novinare i radnike u medijima.

Novinari svakodnevno kroz svoj rad ukazuju cjelokupnoj javnosti na sve pojave u određenom društvu, pozitivne i negativne, te se na njih kritički i analitički osvrću. Na taj način stvaraju atmosferu u kojoj se o tim pojavama raspravlja, iznose različiti stavovi i što je najvažnije, pospješuje kvalitetan razvoj određenog društva.

– Novinari u svakom slučaju doprinose većem stepenu demokratičnosti u društvu, ostvarenju vladavine prava i pravne države, zaštiti i promociji ljudskih prava – istaknuto je iz institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH.

Također, ombudsmeni zaključuju da je društvo u kojem su novinari na bilo koji način spriječeni da to čine, suočeno, ne samo s ograničenjem stepena slobode izražavanja već i ograničavanjem svih drugih ljudskih prava i sloboda.

Stoga ombudsmeni BiH pozivaju sve učesnike javnog života u BiH, a posebno sve nosioce javnih funkcija, da svojim djelovanjem ne ograničavaju prava novinara ni na koji način, nego da djeluju proaktivno na tom polju.

Isto tako pozivaju sve nadležne organe, prije svega policiju i tužilaštvo, da ažurno i efikasno rade na rasvjetljavanju i gonjenju počinilaca svih djela koja su usmjerena prema novinarima i radnicima u medijima, kako bi se izbjeglo stvaranje dojma da djela počinjena prema njima mogu proći nekažnjena, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Podijelite članak