Portal 072info

Ombudsmeni BiH upozoravaju na moguću zloupotrebu djece u političke svrhe

djeca skola 696x464 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić pozvali su sve političke stranke da pokažu da im je zaista stalo do djece i njihovih prava na način što će djecu u potpunosti isključiti iz bilo kakvih aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu sa političkim zagovaranjima ili promocijama.

U saopćenju za javnost Ombudsmena BiH se navodi da, cijeneći oprez i senzibilitet u oblasti prava djeteta, rukovodeći se odredbama UN Konvencije o pravima djeteta, nadležni organi treba da preduzmu sve odgovarajuće zakonske, upravne, društvene i obrazovne mjere da bi se dijete zaštitilo od svih oblika fizičkog ili mentalnog nasilja, povreda ili zlostavljanja, zanemarivanja ili nemarnog postupanja, zloupotrebe ili eksploatacije.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Dodaje se da u svom radu Ombudsmeni zagovaraju i nastoje promijeniti svijest svih odraslih, kada je u pitanju zaštita privatnosti djeteta, te uvijek insistiraju na obavezi zaštite djece od manipulacija u političkim kampanjama.

Ombudsmeni podsjećaju političke stranke i političare da je za fotografisanje djece i objavljivanje snimaka potrebna saglasnost djece i njihovih roditelja/staratelja, te upozoravaju da djeca mogu biti izložena neugodnostima, pa i postati žrtve iskorištavanja ili nasilja, i to ne samo u virtualnom prostoru.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Apeluju na političke stranke da moraju imati u vidu, posebno tokom trajanja predizbornih kampanja, da je pri objavljivanju fotografija i snimki djece na internetu, nužno da roditelji i djeca budu u potpunosti obaviješteni o tome gdje će se i kako fotografije i/ili snimke objaviti i prikazivati, te da dobiju priliku izjasniti se jesu li saglasni s tim.

“Roditelj svoju saglasnost potvrđuje potpisom. Svako ko objavljuje fotografije ili informacije o djeci dužan je voditi računa o tome da fotografije/snimke djece, kao i popratni tekstovi budu bez izuzetaka u pozitivnom kontekstu, te da promovišu njihove sposobnosti, zalaganja i uspjehe. Objavljeni podaci ne smiju narušiti djetetovo dostojanstvo ili mu nanijeti drugu štetu”, navodi se u saopćenju Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info - klikni ovdje da preuzmeš!

Počitajte još

Predizborno “preseljenje” iz Teslića u Srbiju

072info.com

Mještani prepoznali novu snagu i energiju: Podrška Isaku za gradonačelnika Zenice iz Topčić Polja, Starine i Bistrice

072info.com

Blagovčanin: Zbog sumnji u izborni proces, otvara se pitanje legitimnosti buduće vlasti

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

PLAKAT ARNEL ZAVRSNI