Omer Bedak, direktor tešanjske bolnice: Vlada FBiH nagrađuje nerad

3 6
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vlada Federacije BiH je prije nekoliko dana usvojila Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH. Oštre reakcije je izazvao kriterij podjele ovih sredstava po kojem su neke manje bolnice dobile ogromna sredstva, dok Opća bolnica Prim.dr. Abdulah Nakaš Sarajevo nije dobila niti jednu marku, a Opća bolnica Tešanj je dobila samo jedan milion KM.

Tim povodom smo razgovarali sa mr. sc. med. Omerom Bedakom, direktorom Opće bolnice Tešanj.

ČITAJ JOŠ:  Zdravka Lončar: “Mi školujemo medicinske sestre za inozemstvo”

Izuzetno je nezadovoljan

– Izuzetno smo nezadovoljni tom podjelom sredstava iz razloga što smo cijelu pandemiju imali ogromne troškove. Mi smo svojim trudom i radom uposlenika iznijeli pandemiju, nismo htjeli da zapošljavamo mnogo novih radnika da bi sačuvali platni fond i zbog toga nismo napravili značajne dugove. To je rezultiralo time da smo dobili manje sredstava od drugih ustanova koje su to dobile suprotno od nas – rekao je.

Bedak smatra da Vlada FBiH na ovaj način nagrađuje nerad.

ČITAJ JOŠ:  U požaru u Covid bolnici poginulo 18 ljudi

– Najveći gubitnici su dobili najviše sredstava. Razumijem potrebu Vlade FBiH da generalno sanira dugove, ali način koji je nauštrb onih koji su radili preko svojih mogućnosti je nelogičan i neprihvatljiv – poručio je.

Veličina bolnice nije uzeta u obzir

Smatra da nisu postojali jasni kriteriji izuzev dugova. Kaže da veličina bolnica nije uzeta u obzir.

– Ako posmatramo veličine bolnica žalosno je da bolnica u Mostaru, koja je manjeg kapaciteta nego Sarajevo i Tuzla dobije duplo više sredstava nego Sarajevo i Tuzla zajedno. Drugi primjer je bolnica u Gračanici, koja je manja od tešanjske, a dobit će tri puta više sredstava od bolnice čiji sam direktor – navodi Bedak.

ČITAJ JOŠ:  Husagić analizirao glasanje dijaspore: Rezultat mobilizacije nije za slavljenja, ali nije ni za tugovanja

Podsjetio je i na to da Opća bolnica Tešanj pokriva općine Doboj-Jug, Maglaj, Tešanj i Usoru što se tiče svih zdravstvenih usluga, a što se tiče pulmologije pokriva cijeli kanton, te podsjetio na činjenicu da je ova bolnica tokon pandemije iznijela veliki teret tretirajući blizu 2000 pacijenata.

GODISNJICA
MARKETING