Portal 072info

Omer Nadarević Omčo najpopularniji je YouTuber u Bosni i Hercegovini

omco
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako su prijašnje generacije sanjale kako će jednog dana postati astronauti, doktori ili naučnici današnja djeca sanja kako će jednog dana postati slavni youtuberi. Velika baza fanova i pisanje blogova može postati unosan posao.

Iz Accredited Debt Reliefa objavili su mapu koja prikazuje ko su najpopularniji youtuberi po državama diljem svijeta. Najpopularniji youtuber u našoj zemlji je Omer Nadarević poznatiji kao Omčo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAMENa svom prvom kanalu, koji je otvorio 27. juna 2009. godine Omčo ima 1,56 miliona pretplatnika i 848.300.258 pregleda.

Drugi kanal koji je otvorio 2019. godine zove se FatTV i prilagođen je engleskom govornom području. Na ovom novom kanalu trenutno ima 2 miliona pretplatnika i 1.213.062. 343 pregleda.

https://www.klix.ba/xplayer?v=SxSxmecRSYw&sifra=200914148&Segment=Magazin&Podkategorija=Zanimljivosti
Kada je region u pitanju u Hrvatskoj je najpopularniji Doctor DS, Crnoj Gori AdnanBro, Sloveniji TimKo Kid, a u Srbiji Life Hacks & Experiments.


Kako se zarađuje na YouTubeu

Ako kanal dosegne 1.000 pretplatnika i 4.000 sati gledanja u roku od godinu, youtuberi svoj kanala mohu početi unovčavati zahvaljujući reklamama. Novac se dobija kada gledatelj pregleda cijelu reklamu ili klikne na nju.

Osim toga postoji i usluga mjesečne pretplate koja omogućava fanovima da gledaju svoj omiljeni sadržaj bez reklama. Tu je i korporativno sponzorstvo, kada određene kompanije plaćaju youtuberima da reklamiraju njihove proizvode.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim toga bitnu ulogu u popularnosti kanala igra i kategorija tj. vrsta sadržaja.
Najpopularnija kategorija je Enetrtainment u kojoj postoji 72 youtubera s najboljom zaradom. U ovu kategoriju spadaju i najpopularniji youtuberi poput PewDiePie i HolaSoyGerma koji ima 41 milion pretplatnika.

Druga najpopularnija kategorija je gaming. Neka od najpopularnijih imena su Jacksepticeye s 24,7 miliona pretplatnika i VanossGaming koji ima 25,2 miliona pretplatnika. Na trećem su mjestu videozapisi “How to”.

Kategorije koje najviše zarađuju su Kids na prvom mjestu, zatim Entertainment, a slijede ih Gaming, How To, People & Blogs i Comedy.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 600
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Znate li šta vam djeca gledaju na internetu i ko su im uzori

072info.com

Ko su najpopularniji bh. jutjuberi

072info.com

ASK HODŽA: Da li je halal koristiti piratske programe i igrice?

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)