Portal 072info

OMERČEVIĆ: Često sanjam svoj rudnik

Rudarski penzioner Nijaz Ćiro Omerčević cijeli svoj radni vijek je proveo u jami Raspotočje zeničkog rudnika, od prvog dana 21. decembra 1981. godine, a u jamu je zbog Dana rudara sišao dan kasnije, pa do penzije, koju je stekao prije nešto više od dvije godine. Silazio je u jednu od najtežih rudarskih jama u Evropi.

Piše: Enes Begičević

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Opet bi“, kaže nam popularni Ćiro, “jer i sada mi se nekada čini da sam na godišnjem, a često sanjam svoj rudnik“.

Odmah nakon završetka Mašinske tehničke škole u Zavidovićima dobio je posao u jami Raspotočje i iz nje izašao nakon 40 godina, osam mjeseci i jedan dan benificiranog radnog staža kao glavni poslovođa mašinskog održavanja. On sve strojeve u jami pozna, kao i svoje prijatelje, svaki kotačić, svaku šinu, svaki vagončić, sisteme beskonačnih traka, izvozno okno…

– Neka kaže šta ko hoće, ali vjerujem u Raspotočje da će još puno, možda i narednih tridesetak godina, hraniti nas i naše rudare, samo treba malo ‘isplivati’ iz dubina. Opasna je to jama i ako se ide u dubine treba nabaviti najmoderniju rudarsku opremu. Mislim da na duplo manjoj dubini ima dovoljno uglja za nove rudarske rekorde, za dugoročnu proizvodnju, i da treba što brže otvoriti ta radilišta, onda kupiti kompletno novo ‘široko čelo’ i ne treba brinuti za proizvodnju. Neka se zna da u ovakvim jamama nema dobre proizvodnje i uglja bez ‘širokog čela’ – kazao je Ćiro, rudar koji nije imao dana bolovanja!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kaže da mu je novogodišnja želja „da brzo proradi jama, da dobiju mehanizaciju, da se nezgode svedu na minimum, da ne bude nesreća, da ugalj iz Raspotočja ponovno grije zeničke stanove, te da mnogi zenički rudari zarade i dožive penziju“.

„Sretno, Ćiro, neka vam se ostvari novogodišnja želja“. Sretno svim rudarima uz čestitke za 21.decembar, Dan rudara.

Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME