Screenshot 2 64
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 16, 2021 @ 17:10
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Novo istraživanje obavljeno u Hong Kongu otkriva kako se novi soj omikron širi 70 posto brže nego delta i originalni soj, ali i kako ostavlja dosta manju štetu na plućima zaraženih – za razliku od prethodna dva soja.

Naučnici koji su učestvovali u ovom istraživanju već su ranije radili na proučavanju drugih virusnih infekcija.

Tehniku koju su koristili u ranijim istraživanjima primijenili su i u najnovijem kako bi otkrili koliko se brzo omikron prenosi i kako utječe na ljudski organizam te su rezultate zatim uporedili sa drugim varijantama koronavirusa.

U okviru 24 sata od uzimanja uzorka virusa, varijanta omikron se replicirala oko 70 puta više nego delta i originalni soj koronavirusa. No u ljudskom plućnom tkivu se replicirala manje efikasno, što ukazuje da infekcija uzrokuje samo lakši oblik bolesti.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Važno je napomenuti da ozbiljnost bolesti kod ljudi nije određen samo replikacijom virusa, već i imunološkim odgovorom organizma na infekciju, što može dovesti do disregulacije imunološkog sistema, odnosno ‘oluje citokina’. Stoga, uzevši u obzir naša nedavna istraživanja koja pokazuju da omikron može djelimično ‘zaobići’ imunitet stečen vakcinom ili antitijela od zaraze, ukupna prijetnja od ovog soja vjerovatno će biti vrlo značajna”, navodi se u zaključku istraživanja.

LIDER