Omiljena zimnica može izazvati i probleme: Evo u kojem slučaju kiseli kupus može biti štetan za vas

Omiljena zimnica može izazvati i probleme: Evo u kojem slučaju kiseli kupus može biti štetan za vas

Kiseli kupus, omiljeni obrok zimi, često se konzumira kao salata, prilog ili čak glavno jelo. No, prema preporukama liječnika, važno je ne pretjerivati s količinom.

Zima ne prolazi bez tradicionalnih delicija poput sarmi, pita i salata od kiselog kupusa. Osim što je ukusan, kiseli kupus bogat je hranjivim tvarima, čineći ga izvrsnim izborom hrane tijekom hladnijih mjeseci. Ipak, važno je održavati umjerenu konzumaciju.

Evo nekoliko razloga zašto je kiseli kupus koristan za vaše zdravlje, piše klik.hr:

Regeneracija jetre: Probiotici i vitamini prisutni u kiselom kupusu podržavaju eliminaciju štetnih tvari iz jetre i potiču obnavljanje njezinih stanica.

Za snažne kosti: Vitamin K, bitan za očuvanje jakih kostiju, preporučuje se ženama tijekom menopauze kako bi se spriječila osteoporoza.

Poboljšava zdravlje želuca: Kiseli kupus obiluje probioticima koji potiču probavu, sprječavaju zatvor te potpomažu apsorpciju vitamina i minerala.

Jača imunološki sustav: Znanstveno je dokazano da kiseli kupus pomaže tijelu u obrani od bolesti zahvaljujući vitaminima i mineralima koje sadrži.

Štiti mozak: Probiotici iz kiselog kupusa pozitivno utječu na procese u mozgu, poboljšavaju pamćenje, smanjuju stres te mogu ublažiti simptome depresije.

Održava vitku liniju: Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu osigurava dulje osjećaj sitosti, što može rezultirati unosom manje kalorija tijekom dana.

Unatoč svim prednostima, važno je napomenuti da bi dnevna konzumacija kiselog kupusa trebala biti ograničena na 60 grama kako bismo izbjegli povećanje rizika od visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti. Ako primijetite simptome poput nadutosti, proljeva ili glavobolje, preporučuje se smanjenje unosa i konzultacija s liječnikom, piše Najžena.

Sirovi kupus probavlja se u organizmu za 3-4 sata, dok kiseli kupus zahtjeva samo dva sata. Ova hranjiva namirnica sadrži raznovrsne vitamine i minerale, poput vitamina C, K, kalcija, željeza, kalija i magnezija, čineći je iznimno korisnom za zdravlje. Uživajte u umjerenoj količini kako biste iskoristili sve blagodati, čuvajući ravnotežu između užitka i zdravlja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE