Omiljeni Putinov novinar prijeti: Rusija kreće u rat protiv NATO članica, samljet ćemo ih

c 9
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Poznati ruski novinar i voditelj Vladimir Solovjov, kojeg nazivaju i “Putinov glas”, smatra kako se ruska invazija na Ukrajinu može gledati kao nova faza, te da će gotovo sigurno uslijediti rat između Ruske Federacije i NATO-a, što bi taj sukob učinilo svjetskim ratom.

Kako javlja Bussiness insider, Solovjov vjeruje da će se Rusija naći u sukobu sa NATO-savezom, ali i čitavim svijetom.

– Vjerujem da “specijalna vojna operacija” ulazi u novu fazu – kazao je on u videu kojeg je na Twitteru u četvrtak objavila novinarka Džulia Dejvis (Julia Davis), a koji se brzo proširio društvenim mrežama.

“Neće biti milosti”

Solovjov na snimci ističe kako su NATO zemlje opskrbljivale Ukrajinu oružjem.

– Vidimo da se tu ne nalazi samo oružje, nego i oni koji njime upravljaju – rekao je.

Solovjov je poznat kao veliki podupiratelj Putinovog režima te je u svojim medijskim objavama na kanalu državnom Rusija 1 često koristio pro-ratnu retoriku.

U spornoj snimci rekao je kako “Rusija pokreće rat protiv zemalja NATO-a”.

– Samljet ćemo njihovu “ratnu mašinu” kao i građane NATO zemalja. Kada ova operacija završi, NATO će se morati zapitati, možemo li se obraniti? Imamo li potrebno ljudstvo da se branimo? Ali neće biti milosti, neće biti milosti – dodao je Solovjov.

Rat sa NATO-om

Spominjući Putinove riječi o “denacifikaciji” Ukrajine rekao je kako se “rat u Ukrajini razvija vrlo specifično, zbog čega je potrebna velika grubost”.

Njegove riječi dolaze nakon što je više članica NATO-a objavilo da će pomoći Ukrajini s naprednim oružjem, teškom artiljerijom i vojnom obukom. SAD šalje stotine bespilotnih letjelica koje su u stanju zabiti se u neku nepokretnu metu te se potom raznijeti, kao i desetke dalekodometnih artiljerijskih sistema, a Ujedinjeno Kraljevstvo obećalo je 120 oklopnih vozila te sustave protuzračne odbrane.

Solovjeve nedavne izjave idu u smjeru, kaže Guardian, onih koje iznose neki vojni analitičari, a koji tvrde da Putin pokušava zadobiti kontrolu nad Istočnom Evropom, a ne samo Ukrajinom.

– Moramo razumjeti da Putin nije samo u ratu s Ukrajinom, već sa SAD-om i NATO-om, što je više puta ponovio – rekao je listu ruski oligarh u egzilu Mikhail Hodorkovski, javlja Business Insider.