Portal 072info

Omladina u regiji našla zamjenu za kanabis: Trafike pune halucinogenih osvježivača zraka

Šestero mladih ljudi koji su krajem aprila zbog drogiranja osvježivačima zraka završili u osječkoj bolnici u Hrvatskoj, alarmiralo je tamošnje institucije, a među zabrinutim roditeljima zavladala je neviđena panika, koja se prenijela i u Bosnu i Hercegovinu.

Niske cijene

Nove droge u zemlje regije i Evrope uglavnom stižu iz Kine i Indije. Zabrinjavajuće je što je većina takvih osvježivača legalna u velikom broju država članica Evropske unije, odakle i dolaze u države bivše Jugoslavije.

Nove droge, kako ih nazivaju stručnjaci, lako su dostupne mladima, prije svega zbog niske cijene, ali i zbog činjenice da se nalaze na policama svake imalo bolje snabdjevene trafike, trgovine ili benzinske pumpe.

  • “>

Tamijan i vizuelno podsjeća na marihuanu

U osvježivaču zraka krije se sintetička droga, koja je, zapravo, snažan i po život opasan derivat THC-a. Iz zdravstvenih ustanova konstantno apeliraju na roditelje da prate ponašanje djece, jer je primijećen porast broja slučajeva u kojima su pacijenti većinom djeca od 14 do 17 godina.

Prema nepotvrđenim informacijama, najpopularniji je “popers”, koji je uglavnom u tečnom stanju. Takav miris košta između 10 i 20 KM, a konzumira se udisanjem. Kako navode stručnjaci, ova vrsta droge navodno je veoma popularna i među gej populacijom.

Filipa Markotić, specijalista kliničke farmakologije s toksikologijom u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, kaže da se nije susrela s ovom pojavom, ali da ne znači da nije prisutna.

  • “>

Markotić: Proizvođači brzo izbace nove molekule 

– Ti osvježivači sadrže sintetske kanabinoide. Čim regulatorne institucije identificiraju neku supstancu kao sintetski kanabinoid, zabrane je, ali proizvođači brzo izbace novu takvu molekulu – pojašnjava Markotić.

Ona upozorava da se sintetski kanabinoidi vežu na kanabinoidne receptore. Drugim riječima, imaju učinak kao i kanabis.

Smrtni ishod

– Malo se zna o njihovim osobitostima i štetnom djelovanju tih tvari. Neki od tih spojeva mogu imati produljeno psihoaktivno djelovanje i mogu utjecati na fiziološke funkcije u organizmu. Do kraja 2016. godine, Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama identificirao je 169 vrsta sintetskih kanabinoida. U Evropi je zabilježen veliki broj trovanja sintetskim kanabinoidima, a u nekoliko slučajeva zabilježena su i trovanja sa smrtnim ishodom – zaključila je Markotić.

Moždani, srčani udar, oštećenje bubrega…

Filipa Markotić kaže da preparati mogu sadržavati različite koncentracije tih tvari pa je i djelovanje različito od slučaja do slučaja.

– Česte nuspojave sintetskih kanabinoida su mučnina, uznemirenost i ubrzan rad srca. Mogu izazvati i ozbiljne nuspojave, kao što su moždani udar, srčani udar, oštećenje mišića, oštećenje bubrega, psihoza te produženo povraćanje – kazala je Markotić.

U Srbiji popularan i tamijan

Na ulicama Srbije neko vrijeme je bilo veoma rasprostranjeno i konzumiranje tamijana. Interesantno je da sadržaj kesice tamijana izgledom podsjeća na marihuanu. Koristi se tako što se smota u rizlu ili parče papira, zapali i puši kao cigareta. Poslije nekoliko dimova, popratni efekti su drhtavica, mučnina, gubljenje svijesti, povraćanje, nemogućnost hodanja…

Avaz.ba

Podijelite članak