Omogućen bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnih đubriva

Screenshot 4 45 3

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je jednoglasno donijelo odluku o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva, kao podršku poljoprivrednicima nakon poremećaja na globalnom tržištu i rasta cijena.

Odlukom se privremeno do 31. decembra ove godine omogućava bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnih đubriva i utvrđuju kriteriji za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjele. 

Na ovaj način Vijeće ministara u saradnji sa vladama entiteta i resornim entitetskim ministarstvima želi pomoći poljoprivrednicima u osiguranju adekvatnih agrotehničkih mjera, a prije svega ishrane žitarica i ostalih gajenih kultura te osigurati dovoljne količine ovih kultura na tržištu uz dobar kvalitet prinosa i tako utjecati na smanjenje nestašice hrane u Bosni i Hercegovini i ublažavanje poskupljenja u interesu građana.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je predložilo ovu odluku nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD) postigao saglasnost za njeno donošenje sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem (SNSD) i premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem (SDA) na prošlosedmičnom sastanku kojem je prisustvovao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD).

IZVORFena
Prethodni članakDonijeta odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine
Sljedeći članakDr. Softić-Namas objasnila kako u proljeće probuditi organizam i ojačati imunitet