Portal 072info

APEL LOKALNOJ VLASTI: Omogućite zeničkoj djeci i penzionerima čist zrak i prevoz na Smetove

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Od prekomjernog zagađenja zraka proteklog vikenda spasile su nas samo meteorološke prilike, vjetar i kiša.

Monitoring sistem je zakazao, općinska komisija za praćenje stanja okoliša je zbog toga kasno reagovala, tako da smo opet bili izloženi opasnim količinama sumpordioksida i prašine. Kao jedini lijek za takvu situaciju građani su dobili savjet da smanje boravak na otvorenom i da iskoriste prilike za boravak izvan grada.

Jedino uređeno izletište koje Zenica ima su Smetovi, ali su oni nepristupačni građanima bez automobila, posebno djeci i penzionerima na koje su se ti savjeti i odnosili.

Demokratska fronta je u januaru ove godine pokrenula peticiju za organizovanje besplatnog prevoza na Smetove tokom zimskog raspusta, koji je i realizovan uz podršku kantonalne vlade. Hoćemo li i ove godine morati pisati peticije, ili će se nadležne općinske vlasti sjetiti da taj prevoz planiraju malo ranije, kako bismo spremniji dočekali zimski raspust?

Dok Federalne institucije ne disciplinuju zagađivače, kako bi se uzroci zagađenja smanjili i doveli u prihvatljive okvire, apelujemo na lokalnu vlast da barem pomogne u sanaciji posljedica zagađenja, tako što će na vrijeme planirati i organizovati prevoz na Smetove tokom zimskog raspusta, da zenička djeca i penzioneri barem tako imaju priliku udahnuti malo čistog zraka.

Općinski odbor Demokratske fronte Zenica i Mladi Aktivisti DF-a Zenica

Podijelite članak