Omogućiti porodiljsku naknadu od 1.000 KM mjesečno svim porodiljama

Screenshot 3 71
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U organizaciji Foruma lijeve inicijative jučer je u Zenici održan okrugli stol o temi “Nejednakost u materijalnoj podršci porodicama s djecom”, u čijem su radu učešće uzele i zastupnice SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jasmina Zubić, Lana Prlić i Marina Mujkanović.

Zastupnice SDP-a BiH prezentirale su Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH, te njegove diskriminirajuće aspekte koji će sve porodilje dovesti u neravnopravan položaj.

Također, istakle su da je klub zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH dostavio u parlamentarnu proceduru 12 amandmana na Prijedlog tog zakona.

ČITAJ JOŠ:  Naknadu od 1.000 KM imat će i porodilje koje već ostvaruju to pravo u Kantonu Sarajevo

Cilj amandmana je da se svim porodiljama, i zaposlenim i nezaposlenim bez obzira na primanja, omogući porodiljska naknada u iznosu u visini prosječne plate u FBiH, odnosno oko 1.000 KM mjesečno.

Također cilj je povećati prag primanja po članu domaćinstva koji je uslov za dječiji dodatak, te moratorija na otplatu kredita za vrijeme porodiljskog odsustva u svim komercijalnim bankama u vlasništvu FBiH.

Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom FBiH naći će se na dnevnom redu 29. sjednice Parlamenta Federacije, gdje će zastupnici SDP BiH tražiti da se ukinu sve diskriminirajuće stavke ovog prijedloga zakona.

ČITAJ JOŠ:  Osmorka sa partnerima ostaje na okupu i nastavlja sa procesom formiranja vlasti na svim nivoima
GODISNJICA
MARKETING