Portal 072info

OMS osudio provalu u turbe na Bilmišću

turbe_zenicaNepoznate osobe su u noći sa srijede na četvrtak provalile u turbe na Bilmišću, nedaleko od Drvenog mosta u Zenici. Policija je obavila uviđaj a odnesena je nepoznata količina novca. Nedavno renovirano turbe doživjelo je skrnavljenje i značajno oštećenje.

-Odbor za međureligijsku saradnju /OMS/ u Zenici, najoštrije osuđuje ovaj vandalski i sramni događaj u našem gradu. Zahtjevamo od nadležnih organa što hitniju istragu te pronalazak i procesuiranje počinioca.

Međureligijsko vijeće u BiH i OMS u Zenici provodeći Monitoring napada na vjerske objekte, vjerske službenike te mjesta od značaja za vjerske zajednice apelira na nadležne Institucije i na svekoliku zeničku Javnost da jasno i nedvosmisleno osude ovo nedjelo počinjeno nad islamskim kulturno – povijesnim naslijeđem.

Vjerske zajednice i crkve okupljene u Odboru za međureligijsku saradnju zajedničkim glasom žele opomenuti i pozvati sve naše vjernike da u ovom i svim sličnim nemilim događajima budu uz svoje susjede i pruže im podršku u njegovanju i očuvanju njihovih svetih mjesta.

Podijelite članak