ONA ZENICA: Građani i novinari zajedno u borbi za istinu

ONA ZENICA

U petak je i zvanično ONA Zenica (Omladinska novinska asocijacija Zenica) započela sa svojim projektima, a među kojima je prvi bio afirmisati sugrađane da se potrude saznati svoja prava i upoznavanje sa kodeksom za štampu, žalbenoj proceduri, kao i o magazinu “Karike”.

Cilj same ‘akcije’ jeste upoznati javnost o njihovim pravima kada je u pitanju lažno informisanje od strane bilo koje vrste medija. Lokalni tim ONA Zenica je do sada prikupio mnoštvo članova, a namjera im je da kroz svoj rad i zalaganje svaki građanin, ne samo u Zenici, nego i u Bosni i Hercegovini ima pravovremenu informaciju koja će u isto vrijeme biti istinita i potrijepljena validnim dokazima, jer je dosta manipulacije od strane pojedinih, neozbiljnih medija.

Na trgu Alije Izetbegovića u Zenici anketirani su mnogi građani, a veliku podršku ovom projketu su dali i mlađi i stariji rekavši kako je ono što mladi aktivisti rade dobro za sve nas i da treba sa time nastaviti i istrajati do kraja.

Prema samim anketama se vidi da je mnogo ljudi nezadovoljno sa trenutnim radom pojedinih medija koji šire dezinformacije, te da imaju provjerene medije koje gledaju/čitaju kako bi bili u korak sa novostima iz svijeta, a s druge strane sigurni da je informacija tačna.

Ono što mlade aktiviste posebno raduje jeste i medijska podrška samom projektu što pokazuje da su i oni uočili da je potrebno ‘eliminisati’ medije koji manipulišu narodom, a u svrhu podizanja svoje čitanosti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE