One su smrt iranskog predsjednika proslavile uz piće u Fazlijin hit “Helikopter” (VIDEO)

One su smrt iranskog predsjednika proslavile uz piće u Fazlijin hit “Helikopter” (VIDEO)

Vijest o smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija šokirala je svijet.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi tragično je poginuo u padu, a nesreća se dogodila u planinskom području na sjeverozapadu Irana u blizini granice s Azerbejdžanom i Turskom. Pored Raisija, u nesreći su poginuli i drugi visoki zvaničnici, uključujući iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana i generalnog guvernera Istočnog Azerbejdžana Maleka Rahmatija.

Smrt Raisija, koji je bio poznat po svom tvrdom stavu i bliskoj povezanosti s iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem, izazvala je šok u Iranu i međunarodnoj zajednici. 

Ovaj incident je također doveo do mješovitih reakcija širom svijeta, s nekim političkim ličnostima koje su izrazile olakšanje s obzirom na Raisijevu kontroverznu i često antagonističku politiku. Njegova smrt ostavlja značajnu prazninu u iranskoj politici, što će vjerovatno pokrenuti borbu za moć unutar zemlje dok se različite frakcije bore za utjecaj.

Njegovo predsjedništvo obilježilo je čvrst stav o unutrašnjoj i vanjskoj politici, uključujući snažno protivljenje zapadnom utjecaju i posvećenost iranskom nuklearnom programu. Raisijev mandat također je doveo do pojačanih tenzija s Izraelom i stalne podrške proxy grupama u regionu, što je Iran često dovodilo u sukob sa susjednim zemljama i zapadnim silama.

Dok zemlja tuguje, iranska vlada je pokrenula istragu o nesreći, iako se detalji o uzroku još uvijek pojavljuju. Helikopter se srušio na izazovnom terenu, što je zakomplikovalo napore spašavanja. Vlada je proglasila period nacionalne žalosti, a reakcija javnosti bila je mješavina šoka i tuge dok nacija procesuira gubitak svog predsjednika.

Zaokret u geopolitici Bliskog istoka?

Za širi region i svijet, Raisijeva smrt označava ključni trenutak koji bi mogao preoblikovati geopolitičku dinamiku Bliskog istoka. Ostaje da se vidi kako će se njegovi nasljednici snaći u složenim pitanjima sa kojima se Iran suočava i da li će ovaj događaj dovesti do bilo kakvih značajnih promjena u politici zemlje ili međunarodnim odnosima.

Ne tuguju baš svi…

Ipak, neki u Iranu i slave smrt Raisija. Tačnije, kćerka Mine Majide, koja je ubijena tokom antivladinih demonstracija u septembru 2022. godine, objavila je danas snimak na kojoj uz čašu piva proslavlja neimenovani događaj. Uz video je puštena pjesma Helikopter bosanskohercegovačkog pjevača Fadila Fazlije.

Uz objavu je napisala “Helikopter, helikopter”. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica